Jump to content

Nano akwarium 10 litrów- rośliny

Share

Recommended Posts

Hej.

Za prośbą mojej mamy bede zakładał nano akwarium 10 litrów o wymiarach 20x20x25cm

Bedzie to zestaw aquela z filtrem pat mini, grzałką, led 6w 8000k.(czyli 0.6W/l)

W akwarium będę  miał tylko chyba rośliny lub kilka malutkich rybek w ilości paru sztuk oraz mały korzeń.

Chciałbym się poradzić jakie rośliny posadzić?  Podłoże będzie ziemia ogrodowa (1cm) i na to żwirek 2mm 5-6cm. Na przód jakiś trawnik i jakaś roślina zasłaniająca filtr.

Czy np. na trawnik  nadaje sie?

-hydrocotyle japan

-Micranthemum Monte Carlo

-staurogyne porto velho/repens

-Eleocharis parvula

Na tył akwarium to nie wiem co dać.

Pozdrawiam

Edited by ryszard233

Jeżeli masz stabilną ten temperaturę w pokoju to grzałkę bym sobie darował bo miejsca szkoda.

Ziemię też bym odpuścić proponował . Nie nasadzisz roślin nie wiadomo ile ,a na niewiele roślin starczą kulki gt.

Ryb tu bym nie dał żadnych bo po prostu za małe akwarium. Pomyśl o krewetkarium.

Jakie masz światło?

Nie doczytałem o swiatelku.

Lilaeopsis może w takim akwarium fajnie wyglądać ale rośnie strasznie wolno, więc nawet w takim małym zbiorniku licz się z tym, że to może potrwać. Za to jest dość bezproblemowy jeśli chodzi o uprawę. 
Ja bym polecił coś z jak najmniejszymi liśćmi np. wspomnianego Elocharisa ale tak naprawdę zależy to tylko i wyłącznie od twojej inwencji i trudności w uprawie poszczególnych gatunków.

Na tył akwarium to nie wiem co dać.

Na tył możesz posadzić coś z drobnymi liśćmi, żeby nie przytłaczało akwarium, do wyboru zależnie od gustu i planowanego aranżu różne odmiany Rotali /Bacopy , Eleocharis vivipara / acicularis, Ludwigia mini red, Najas guadelupensis, Hemianthus micranthemoides, Hedyotis salzmanii, itp., możesz też zrobić tło-"ścianę" ze Stringy moss.

Edited by Sławek121