ryszard233 Posted August 27, 2015 Share Posted August 27, 2015 (edited) Hej. Za prośbą mojej mamy bede zakładał nano akwarium 10 litrów o wymiarach 20x20x25cm Bedzie to zestaw aquela z filtrem pat mini, grzałką, led 6w 8000k.(czyli 0.6W/l) W akwarium będę miał tylko chyba rośliny lub kilka malutkich rybek w ilości paru sztuk oraz mały korzeń. Chciałbym się poradzić jakie rośliny posadzić? Podłoże będzie ziemia ogrodowa (1cm) i na to żwirek 2mm 5-6cm. Na przód jakiś trawnik i jakaś roślina zasłaniająca filtr. Czy np. na trawnik nadaje sie? -hydrocotyle japan -Micranthemum Monte Carlo -staurogyne porto velho/repens -Eleocharis parvula Na tył akwarium to nie wiem co dać. Pozdrawiam Edited August 27, 2015 by ryszard233 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
psyho39 Posted August 27, 2015 Share Posted August 27, 2015 Jeżeli masz stabilną ten temperaturę w pokoju to grzałkę bym sobie darował bo miejsca szkoda. Ziemię też bym odpuścić proponował . Nie nasadzisz roślin nie wiadomo ile ,a na niewiele roślin starczą kulki gt. Ryb tu bym nie dał żadnych bo po prostu za małe akwarium. Pomyśl o krewetkarium. Jakie masz światło? Nie doczytałem o swiatelku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BaniakMaster Posted August 27, 2015 Share Posted August 27, 2015 (edited) Ją lubię trawki XD Eleocharis parvula fajnie wygląda Lilaeopsis i utticularia graminifolia (ale podobno jest trudna w hodowli). Dla ryb za małe akwa ale dla krewetek wystarczy ;P Edited August 27, 2015 by BaniakMaster Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryszard233 Posted August 27, 2015 Author Share Posted August 27, 2015 Czy przy led tak samo przelicz się moc swiatła? (wiem pytanie w zlej kategorii) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ahr Posted August 27, 2015 Share Posted August 27, 2015 Jeśli przelicza się strumień świetlny to tak samo. Jeśli Waty to nie. PS Pisz poprawnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WitoldM Posted August 27, 2015 Share Posted August 27, 2015 Lilaeopsis może w takim akwarium fajnie wyglądać ale rośnie strasznie wolno, więc nawet w takim małym zbiorniku licz się z tym, że to może potrwać. Za to jest dość bezproblemowy jeśli chodzi o uprawę. Ja bym polecił coś z jak najmniejszymi liśćmi np. wspomnianego Elocharisa ale tak naprawdę zależy to tylko i wyłącznie od twojej inwencji i trudności w uprawie poszczególnych gatunków. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted August 28, 2015 Share Posted August 28, 2015 (edited) Na tył akwarium to nie wiem co dać. Na tył możesz posadzić coś z drobnymi liśćmi, żeby nie przytłaczało akwarium, do wyboru zależnie od gustu i planowanego aranżu różne odmiany Rotali /Bacopy , Eleocharis vivipara / acicularis, Ludwigia mini red, Najas guadelupensis, Hemianthus micranthemoides, Hedyotis salzmanii, itp., możesz też zrobić tło-"ścianę" ze Stringy moss. Edited August 28, 2015 by Sławek121 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BaniakMaster Posted August 28, 2015 Share Posted August 28, 2015 (edited) Faktycznie Rotala będzie fajnie kontrastować z trawnikiem. Edited August 28, 2015 by BaniakMaster Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryszard233 Posted August 28, 2015 Author Share Posted August 28, 2015 Czy ziemia ogrodowa zda egzamin w takim zbiorniku? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BaniakMaster Posted August 28, 2015 Share Posted August 28, 2015 Tak choć będzie musiała być dość dużo warstwa podłoża co pomniejszy akwa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts