Jump to content

Karlik Szponiasty - paraliż

MesseNoire
 Share

Recommended Posts

Witam, kilka miesięcy temu podjęłam się hodowli karlików szponiastych. Z 11 zostało 5. Nie wiem dlaczego umierają. Ostatnia żabka, która umarła na początku dziwnie pływała, po nabraniu powietrza płynąc na dno kilkukrotnie mocno obijała się pyszczkiem o podłoże, mocno uderzając zanim opadła na dno. Potem nie mogła łapać równowagi podczas pływania, aż w końcu pływała do góry brzuchem. Na końcu dostała paraliżu, nie mogła się ruszać, umierała. Leżała na dnie do góry brzuchem, myślałam, że umarła. Chciałam ją wyciągnąć, a tu nagle rusza przednimi łapkami. Puściłam ją - bezwładnie opadła na dno. Wzięłam ją z powrotem i posadziłam na korzeniu który jest blisko tafli wody, posiedziała chwile i znów opadła. Przełożyłam ją na noc do kotnika i dałam rogatka by mogła się na nim wesprzeć. Rano była martwa. Co gorsze, to samo dzieje się z kolejną żabą, objawy identyczne. Co to jest? Jak mogę im pomóc? 

Żaby karmione są żywą ochotką i wodzieniem oraz mrożoną dafnią i rozwielitką. 

Zbiornik 54l

Obsada: 2 ampularie, 5 karlików, bojownik, krewetka filtrująca, krewetka mono(?).

Parametry wody: pH 6,8 gH 14, kH 0

Edited by Krzysiek1702

• 2 weeks later...

Hmmm, a inne informacje, oświetlenie (ile godzin), jaka temperatura wody, ile razy karmisz ( 2 razy na dzień, raz na 3 dni...), czy robisz podmianki wody, były wcześniej jakieś problemy w akwarium (choroby).

Edited by Krzysiek1702

Żabka nie wyglądała czasem jak napompowany balonik ? Wiele źródeł podaje, że karliki są bardzo wrażliwe na syf, który może mieć w sobie ochotka co prowadzi do choroby balonowej.

Edited by Krzysiek1702

Leżała na dnie do góry brzuchem

Choroba balonowa najpierw uniemożliwia karlikom prawidłowe pływanie, a potem zanurzenie - żaby puchną i utrzymują się na powierzchni wody. Według autorki tematu żaba leżała na dnie, więc to raczej nie choroba balonowa...

Co do ochotki, to bardzo wiele źródeł podaje, że jest to pokarm nieodpowiedni dla karlików i może prowadzić między innymi właśnie do choroby balonowej. Nigdy nie podawałem ochotki karlikom, więc nie mam zbyt wiele do powiedzenia na ten temat. :razz: