Jump to content

Upały! Pomocy!

domimi90
 Share

Recommended Posts

Witam,

od miesiąca jestem szczęsliwą posiadaczką akwarium 112l z 11 paszczakami :)

Wszystko było super, rybki sobie fajnie żyły, było im dobrze do przedwczoraj, kiedy to zaczęły mi zdychać :(

Mimo, iż kupiłam nową grzałkę (ustawiona była na początku na 27 stopni i tyle miała woda), temperatura w akwarium urosła do 31 stopni :/

Codziennie znajduję jedną martwą rybkę. Co mam zrobić? Grzałkę przestawiłam na 24 stopnie, a woda (chyba przez upały na dworzu) nadal ma 31...

Pomocy!

A wkład to chyba trochę desperacje posunięcie

Mógłbym wiedzieć dlaczego?

Wkład plastikowy (często spotykany w dzisiejszych czasach) to bardzo niski koszt. Można zakupić nawet i 10 takich, wrzucić do zamrażarki i umieszczać w akwarium wedle potrzeby. Temp spadnie nie natychmiastowo, a powoli. Oczywiścię wiąże się to z wahaniami temp i akwarysta może czasami narobić więcej szkód niż pożytku (przeziębianie ryb), ale jeśli należy zbić temperaturę szybko (a 31'C w zbiorniku to dla niektórych ryb wręcz gotowana zupa) to czasami jedyna metoda (wrzucanie bezpośrednio lodu nie jest wskazane ze względu na zawarty chlor w wodzie którą zamroziliśmy)

Co do filtra i napowietrzenia, myślę że jest wszystko ok. Filtr porządny, wyczyszczony dopiero co. Napowietrzacz nowiutki, tak samo jak akwarium.

Muszę zbić temperaturę. Masakra, do tego wyjeżdżam lada dzień :/

Jak wrócę z pracy, wrzucę zamrożoną butelkę z wodą. Mam nadzieję, że to coś pomoże.

Dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

Jak długo masz to akwarium ?

Jaki filtr (model) ? 

Jakie parametry wody (ph,gh,no3)?

Jaki to gatunek pyszczaków ... wiesz ze 11 sztuk to sporo za dużo jak na ten litraż .

Jak na moje to nie temp zabija ryby .

Ad1. Fakt nie doczytałem akwarium masz miesiąc ....czy akwarium dojrzało ?

Witam,

od miesiąca jestem szczęsliwą posiadaczką akwarium 112l z 11 paszczakami :)

Wyjaśnij co to jest dokładnie :)

Edited by raiders