steven69 Posted August 4, 2015 Share Posted August 4, 2015 (edited) Witam, rosło jak na drożdżach i zdechło. Pewnego dnia zauważyłem, że po powierzchnii wody pływają szczątki tej roślinki, która zaczęła gnić. Do tej pory nie miałem z nią żadnego problemu. Czy nie mierząc parametrów wody jesteście w stanie określić przyczynę ? A być może to te upały i wahania temperatury wody. Tydzień temu było 15 st. C na zewnątrz, teraz jest 30 st. C (28 w akwarium). Edited August 4, 2015 by steven69 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzesio764 Posted August 4, 2015 Share Posted August 4, 2015 Miałem to samo z tą rośliną , w starszych liściach robiły się dziury , gniły i w końcu odpadały , moja diagnoza była trafna , zacząłem podawać K i jak by ręką odjął. Podajesz jakieś nawozy? Jakie podłoże? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
steven69 Posted August 4, 2015 Author Share Posted August 4, 2015 Miałem to samo z tą rośliną , w starszych liściach robiły się dziury , gniły i w końcu odpadały , moja diagnoza była trafna , zacząłem podawać K i jak by ręką odjął. Podajesz jakieś nawozy? Jakie podłoże? Używam całego zestawu http://allegro.pl/zestaw-nawozow-aqua-art-classic-k-carbo-500ml-i5054164770.html Podłoże to ziemia ogrodowa Tylko, że mówie, to stało się nagle jakby z dnia na dzień. Do tej pory wszystkie rosły jak na drożdżach. Nie mam testów i nie chce mi się wydawać 2 stów na cały zestaw. Poczekamy zobaczymy. Teraz będę dawkował K+ codziennie 2x większą dawkę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzesio764 Posted August 4, 2015 Share Posted August 4, 2015 Teraz będę dawkował K+ codziennie 2x większą dawkę. A jak do tej pory podawałeś? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
steven69 Posted August 4, 2015 Author Share Posted August 4, 2015 A jak do tej pory podawałeś? Lałem co 2 tygodnie przy podmianie wody zalecaną dawkę i w tygodniu jak mi się przypomniało to psiknąłem to Carbo i K+ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
locdog Posted August 5, 2015 Share Posted August 5, 2015 Kryptokoryny lubią żyzne podłoże, więc jakieś kulki gliniano-torfowe by się przydały. Ta roślina ma bardzo rozbudowany system korzeniowy. Prędzej będzie pobierać środki odżywcze z podłoża niż ze słupa wody. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts