TeceK Posted August 1, 2015 Share Posted August 1, 2015 Pomocy.. Rośliny (m.in. moczarkę, Bacopę, Anubiasa i trochę żwirek) porasta jakiś brązowy/ rdzawy nalot.. Co to jest? I jak z tym walczyć? Może to wina oświetlenie? Moje oświetlenie to żarówka energooszczędna (mały gwint E14) (barwa: 6500k, 11W, 250lm). Wydzieliłam wątek z tego tematu: http://forum.superakwarium.pl/topic/47810-dojrzewaj%C4%85ce-krewetkarium-dwa-pytania/ i przeniosłam do odpowiedniego działu. /Luna Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
edmun Posted August 1, 2015 Share Posted August 1, 2015 To są glony. Polecam poczytać o podstawach tworzenia akwarium, rodzajach glonów, jakie są wymagania co do nawożenia roślin, oświetlenia. Jest naprawdę wiele fajnych książek na rynku nie mówiąc o portalach które przedstawiają jak założyć akwarium i jak się nim opiekować. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TeceK Posted August 1, 2015 Author Share Posted August 1, 2015 No przecież opiekuje się dobrze... podmieniam wodę, nie nawoże, czyszcze szybki w awkarium i gąbke od filtra w odlanej wodzie z akwarium.. Mam pewien pomysł, mógłbym wykorzystać taki patent? - Poprzyczepiać w przyssawki (i do ściany akwarium) rośliny typu moczarka, rogatek czy kabomba bez sadzenia ich w podłoże? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ahr Posted August 1, 2015 Share Posted August 1, 2015 Kolega chciał delikatnie zasugerować, że są takie glony, które zazwyczaj pokazują się w świeżych zbiornikach i same znikają jak akwa dojrzeje... Czasami wystarczy dać akwarium trochę czasu, za często w nim nie grzebać i będzie ok. A te rośliny możesz po prostu wrzucić do akwa, one nie potrzebują sadzenia, mogą nawet pływać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TeceK Posted August 1, 2015 Author Share Posted August 1, 2015 No dobrze, poczekam, może sytuacja się poprawi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzesio764 Posted August 4, 2015 Share Posted August 4, 2015 (edited) Może to wina oświetlenie? Moje oświetlenie to żarówka energooszczędna (mały gwint E14) (barwa: 6500k, 11W, 250lm). To oświetlenie to w czym? Wiadrze , wannie czy w studni? A przeczytałeś pierwszy post? Widzisz, że temat wydzielony? Wystarczyło kilknąć... A tak to zbędny spam... /ahr Edited August 4, 2015 by ahr Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomeksup Posted August 21, 2015 Share Posted August 21, 2015 Jak na 11W i 250 lm to słabe światło. Przy takim poborze prądu można znaleźć bardziej wydajną żarówę LED. Ile litrów ma akwarium ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TeceK Posted August 24, 2015 Author Share Posted August 24, 2015 (edited) Akwarium 25l Teraz mam żarówkę ergooszczędna firmy Osram - 11W (gwint E14), 550lm. Większej ilości lm na 11W nie znalazłem. I nadal jest brązowy osad na liściach bacopy (bardzo ciemny), na kabombie - na końcówkach igiełek, i nawet na końcówkach gałęzatki.. Brązowe plamy na szybie, wszędzie ten brązowy osad.. W czym problem? Edited August 24, 2015 by TeceK Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts