Jump to content

Młode mieczyki

anna.akwarium 30l
 Share

Recommended Posts

Nie. Prawdopodobnie skarłowaciały, lub nie otrzymują należytego pokarmu, tudzież mają go za mało. Nie opisujesz akwarium, w jakim trzymasz ryby, więc to najlepsze, co można zgadnąć.

• 4 weeks later...

Tak, to prawda co napisali poprzednicy. Masz za mały litraż.  Mieczyki uwielbiają po prostu szaleć w wodzie.. NIesmowicie wygląda taniec zaltony mieczyka pod warunkiem, że ma miejsce ku temu...

Mieczyki są jednymi z najłatwiejszych w hodowli ryb. W ZOO w Wwie widzialam nawet jak mieczyki pływaływ akwarium z hipototamami i było ich miliony... Wiec widać, że wiele mogą znieść :) Ale na pewno nie za mały litraż.. 4

U mnie rozmnażają się jak szalone.  Co parę miesięcy oddaję ich z 50 szt.  Rosną też jak głupie, nawet nie wiem kiedy, zaglądam to akwarium i szukam małych mieczyków nie mogę ich znaleźć i nagle uświadamiam sobie, że one są już duże :)

Edited by Claire1983

• 1 month later...

Jeżeli to za mały litraż najprawdopodobniej to jest przyczyną, ale na wszelki wypadek mam kilka pytań. :)

1. W jakiej temperaturze trzymasz mieczyki?

2. Obsada tego zbiorniczka

3. Czy jest tam w ogóle filtr, grzałka i oświetlenie?

4. Czy są kryjówki i rośliny (mieczyki potrzebują wielu roślin, by czuć się bezpiecznie a nie jak na scenie)?

5. Długość akwarium

6. Czy inne rybki nie chorowały w ostatnim czasie?

7. Czy akwa jest narażone na przeciągi lub stoi na parapecie???