Jump to content

[25l.] Ogólne- Jak obsadzić roślinami

Share

Recommended Posts

Nie wiem, jakie rośliny wybrać do usadzenia w akwa na partiach tylnich i środkowych, podajcie nazwy takich, które mają niewygurowane wymagania, i mogą szybko urosnąć (nie wysokie, bo mam zaledwie 30 cm wyskokości) Wystarczą nazwy, sam doczytam resztę w necie :)

Z doświadczenia podpowiem, by za dużo się na rośliny nie nagrzewać... jedną średnich rozmiarów i 2 małe to optimum myślę. U siebie mam na środku (bliżej tyłu) Lotos Tygrysi, mini cryptocoryne (nie pamiętam nazwy) oraz Staurogyne repens, jedna z lewej a druga z prawej bliżej przodu. Więcej bym nie zmieścił.

Ja naświetlam 18w na moje 25l ale Lotos rośnie ładnie też przy 0,4l/w w moim innym akwarium i to nie wiele wolniej.

Z doświadczenia podpowiem, by za dużo się na rośliny nie nagrzewać... jedną średnich rozmiarów i 2 małe to optimum myślę. U siebie mam na środku (bliżej tyłu) Lotos Tygrysi, mini cryptocoryne (nie pamiętam nazwy) oraz Staurogyne repens, jedna z lewej a druga z prawej bliżej przodu. Więcej bym nie zmieścił.

Ja naświetlam 18w na moje 25l ale Lotos rośnie ładnie też przy 0,4l/w w moim innym akwarium i to nie wiele wolniej.

Naprawdę złota rada Lotos w 25L :D  przecież ta roślina ma liście o rozmiarach 25cm  to się nadaje do bania 240l i w górę a nie do 25L .W dodatku  roślina ma zapotrzebowanie na światło i Co2 .

Oświetlenie mam 25W, świece tylko 12h, nawet nie całe. Wymiary akwa 40x25x25 . Podłoże, średniej wielkości żwirek.

A ty kolego przy takim świetle to bedziesz miał glonarium masz 1W/L bez co2 ani rusz przy takim świetle.

Proponuje 11W   i świecić 10 h . W podłoże jakieś kulki GT a roślinki na przód  Staurogyne repens ,jakieś anubiasy  2-3 na korzonek i na tył rotale rotundifole .

Naprawdę złota rada Lotos w 25L :D przecież ta roślina ma liście o rozmiarach 25cm to się nadaje do bania 240l i w górę a nie do 25L .W dodatku roślina ma zapotrzebowanie na światło i Co2 .

Może tak, może nie. Ja mam fizycznie u siebie. Liście nie większe niż długość palca, ładnie zielone z ciemno bordowymi plamkami. Co jakieś 10-14 dni większy liść się "łamie" - tak jakby rozpuszcza się kawałeczek łodygi - i wyciągam. Tak samo rośnie mi przy 0,7w/l w 25l jak i w 0,4-0,5w/l w 54l. Nie wiem czy piszesz z doświadczenia czy z artykułu ale mam wrażenie, że nie miałeś tej roślinki.

http://forum.superakwarium.pl/gallery/image/1187-po-wi%C4%99kszej-przycince/

tu masz fotkę z 54l, w 25l jako główna roślina wygląda dużo ładniej ale nie mam fotek. Jedyne co tam miałem za duże to ten lotos cebulowy po prawej z tyłu:P

Edited by Adamu
  • Like 1

Na innym forum też poradzili mi 11W, akurat dzisiaj przyszła :) Staurogyna repens, zastanawiałem się nad takim trawniczkiem jak by to wyglądało, ale spróbować nie zaszkodzi, choć wcześniej pokazało mi Glossostigme Elantoides, a mógłbym wziąść tą i tą, nie będą sie raczej kłócić. Anubiasa, to raczej wybiorę tylko Anubias balteri glabra na środek, a na korzonek raczej Anubias nana. Rotala rotundifolia, jedna na tył starczy. Jak będe miał jakiś kłopot jeszcze to napiszę, jutro składam zamówienie na te roślinki.

A ty kolego przy takim świetle to bedziesz miał glonarium masz 1W/L bez co2 ani rusz przy takim świetle.
Przy takim świetle to i z CO2 niewiele urośnie, to zwykła żarówka jest przecież...

Staurogyne to raczej na środkowy plan w takim akwa, za duża trochę będzie na trawnik.

Przemyśl też umiejscowienie roślin względem światła, anubiasy bardziej z boku a rotala centralnie koło świetlówki.