michalk88 Posted July 25, 2015 Share Posted July 25, 2015 (edited) Witam, chciałbym maksymalnie wykorzystać miejsce na biurku i zrobić sobie akwarium na wymiar (tzn. nie sam, lecz złożyć zamówienie). Tylko zastanawiam się, pewnie słusznie mam obawy, czy biurko da radę udźwignąć taki ciężar. Z pomiarów wynika że mogę sobie pozwolić na niestandardowe akwa o wymiarach 90(dł.); 35(wys.) 47(szer.). Daje to około 148 litrów. W tym momencie mam na tym biurku już trzeci rok akwa 60 l. i nic się nie działo przez ten czas. Moje biurko wygląda mnej więcej w ten sposób jak na tym zdjęciu: http://www.arsyl-meble.pl/galeria/produkty/1376.jpg Jest ono otoczone tak samo szafami z obu stron, a blat ma 16 mm grubości. Też ma tę małą szafkę pod sobą a na tyle przy ziemi ma poprzeczną belkę o wysokośco ok. 10-15 cm. I teraz moje pytanie, bo podejrzewam że to byłby hard-kor postawić tak o taki ciężar. Myślałem, żeby między blat a akwarium postawić coś drewnianego, ale czy to wystarczy? Przerabiał ktoś taki temat? Z góry dzięki i pozdrawiam. Edited July 25, 2015 by michalk88 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted July 25, 2015 Share Posted July 25, 2015 (edited) Zamiast Myślałem, żeby między blat a akwarium postawić coś drewnianego, ale czy to wystarczy? proponuję zrobić po środku szerokości blatu wstawkę z płty meblowej, wzdłuż blatu (nad półką pod klawiaturę), wysokość wstawki 8cm i wtedy spokojnie powinno dać radę. Edited July 25, 2015 by Sławek121 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
michalk88 Posted July 25, 2015 Author Share Posted July 25, 2015 Jeśli dobrze rozumiem, wstawka ta ma przylegać do blatu pod kątem 90 stopni i ma być równolegle do ściany tylnej, na długości od lewej krawędzi do tej szuflady nad małą szafką, tak? Dzięki za odpowiedź, 160 kg to wcale nie tak mało na takie biurko:D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted July 26, 2015 Share Posted July 26, 2015 Jeśli dobrze rozumiem, wstawka ta ma przylegać do blatu pod kątem 90 stopni i ma być równolegle do ściany tylnej, na długości od lewej krawędzi do tej szuflady nad małą szafką, tak? Dokładnie tak. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts