Jump to content

Rośliny Na Piasku

Knx213
 Share

Recommended Posts

Jakie Rośliny łatwo utrzymać na piasku bo mi popadały obecnie 2 już ;/

Piasek (wraz z różnymi domieszkami stosowanymi w zależności od potrzeb) to chyba najlepsze podłoze dla roślin z wielu biotopów, więc przyczyn Twojego problemu trzeba szukać gdzieś indziej.

• 4 weeks later...
  • 3 weeks later...

wybaczcie, że się podepnę ale zamierzam wystartować z moim zbiornikiem napiasku i nie wiem czy dawać pod niego ziemię czy wystarczą kulki gliniano torfowe?

Wystarczą kulki, ewentualnie możesz też włożyć parę szt. pałeczek nawozowych uniwersalnych dla kwiatów doniczkowych.

Jeżeli zasadzisz w piasku (który jest podłożem absolutnie jałowym) roślinę, która lubi tworzyć silny system korzeniowy i pobiera składniki właśnie przez korzenie (np. żabienicę), przy czym nie dasz żadnych kulek/pałeczek nawozowych i zafundujesz silne oświetlenie to tutaj roślina może faktycznie nie wyrobić i paść ale z braku składników odżywczych. Poza tym koledzy wyżej już napisali co i jak :)

• 4 weeks later...

Żeby pójść w anubiasy to trzeba dość mocno pod nie zmieniać aranżację (dodatkowe korzenie/kamienie do przyczepienia ich), a na piasku tak naprawdę dobrze rośnie wszystko, kwestia tylko wpakować parę kulek G-T, których 50 można kupić za jakieś 3 zł, co chyba nie jest jakimś strasznym wysiłkiem i wydatkiem :)

Podepnę się pod temat, mam tylko jedno pytanko. Niedługo będę robił restart, wywalam bazalt i ziemię (ponad 3 lata) a kupiłem już piasek ZEW, czy pod piasek, na samo dno mogę dać cieniutką warstwę keramzytu gradacji 0,8-1cm? Chodzi mi o lepsze zasiedlenie bakterii nitryfikacyjnych, oczywiście będą kulki G-T i parę pałeczek. Jaką dać grubość?