Knx213 Posted July 23, 2015 Share Posted July 23, 2015 Jakie Rośliny łatwo utrzymać na piasku bo mi popadały obecnie 2 już ;/ najlepiej takie które zbytnio nie są zjadane przez ryby posiadam Gupiki i kiryski Używam także kulek glina-torf Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BaniakMaster Posted July 23, 2015 Share Posted July 23, 2015 Witam Podaj wymiary akwarium i jakie masz oświetlenie, jakieś nawozy? CO2? Będzie łatwiej ci wtedy pomóc. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DawW Posted July 23, 2015 Share Posted July 23, 2015 bo mi popadały obecnie 2 już A jakie konkretnie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted July 23, 2015 Share Posted July 23, 2015 najlepiej takie które zbytnio nie są zjadane przez ryby posiadam Gupiki i kiryski Te rybcie nie niszczą roślin, powód padania Twoich roślin leży gdzie indziej. Opisz dokładnie akwarium. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Knx213 Posted July 25, 2015 Author Share Posted July 25, 2015 50 L , Rośliny jak już mówiłem na piachu i nawóz kulki giliniano-torfowe a tych nazw roślin to ciężko bd ale poszukam i zaraz dam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BaniakMaster Posted July 26, 2015 Share Posted July 26, 2015 50 L , Rośliny jak już mówiłem na piachu i nawóz kulki giliniano-torfowe a tych nazw roślin to ciężko bd ale poszukam i zaraz dam Daj zdjęcia roślin to powiemy jakie to Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted July 26, 2015 Share Posted July 26, 2015 Kiedy je zasadziłeś? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vexatus Posted July 29, 2015 Share Posted July 29, 2015 Jakie Rośliny łatwo utrzymać na piasku bo mi popadały obecnie 2 już ;/ Piasek (wraz z różnymi domieszkami stosowanymi w zależności od potrzeb) to chyba najlepsze podłoze dla roślin z wielu biotopów, więc przyczyn Twojego problemu trzeba szukać gdzieś indziej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WitoldM Posted August 22, 2015 Share Posted August 22, 2015 Jakieś zdjęcie przynajmniej, tak to można tylko gdybać. Piach jest ok, można na nim trzymać w zasadzie wszystko. Podaj więcej informacji, światło, parametry wody, zdjęcia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dessiner Posted September 6, 2015 Share Posted September 6, 2015 wybaczcie, że się podepnę ale zamierzam wystartować z moim zbiornikiem napiasku i nie wiem czy dawać pod niego ziemię czy wystarczą kulki gliniano torfowe? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzesio764 Posted September 6, 2015 Share Posted September 6, 2015 wybaczcie, że się podepnę ale zamierzam wystartować z moim zbiornikiem napiasku i nie wiem czy dawać pod niego ziemię czy wystarczą kulki gliniano torfowe? Wystarczą kulki, ewentualnie możesz też włożyć parę szt. pałeczek nawozowych uniwersalnych dla kwiatów doniczkowych. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dessiner Posted September 6, 2015 Share Posted September 6, 2015 a nie będą mi gniły rośliny? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ahr Posted September 6, 2015 Share Posted September 6, 2015 Jak kupisz rośliny akwariowe to nie powinny, inne owszem mogą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzesio764 Posted September 6, 2015 Share Posted September 6, 2015 (edited) Od czego? Od kulek? Edited September 6, 2015 by grzesio764 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysiek1702 Posted September 6, 2015 Share Posted September 6, 2015 Od wody Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dessiner Posted September 6, 2015 Share Posted September 6, 2015 Mijałem się z opiniami że niby od piasku, ale jakoś nie chce mi się w to wierzyć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Miniu Posted September 6, 2015 Share Posted September 6, 2015 Jeżeli zasadzisz w piasku (który jest podłożem absolutnie jałowym) roślinę, która lubi tworzyć silny system korzeniowy i pobiera składniki właśnie przez korzenie (np. żabienicę), przy czym nie dasz żadnych kulek/pałeczek nawozowych i zafundujesz silne oświetlenie to tutaj roślina może faktycznie nie wyrobić i paść ale z braku składników odżywczych. Poza tym koledzy wyżej już napisali co i jak Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dessiner Posted September 7, 2015 Share Posted September 7, 2015 Jeszcze chciałbym się dowiedzieć czy lepiej porozstawiać te kulki w odległości 5 cm na całym zbiorniku czy lepiej pod korzenie tylko? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DavyJones Posted October 1, 2015 Share Posted October 1, 2015 A może "pójdziesz" w Anubiasy? Wtedy nie będziesz się musiał martwić co dać pod piach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yuurei Posted October 1, 2015 Share Posted October 1, 2015 Żeby pójść w anubiasy to trzeba dość mocno pod nie zmieniać aranżację (dodatkowe korzenie/kamienie do przyczepienia ich), a na piasku tak naprawdę dobrze rośnie wszystko, kwestia tylko wpakować parę kulek G-T, których 50 można kupić za jakieś 3 zł, co chyba nie jest jakimś strasznym wysiłkiem i wydatkiem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DavyJones Posted October 1, 2015 Share Posted October 1, 2015 Anubiasy nie muszą być przyczepiane do korzeni czy kamieni. Wystarczy obciążyć roślinę niewielkim kamykiem żeby opadła na dno i nie wypływała. No ale oczywiście zrobisz jak uważasz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzesio764 Posted October 7, 2015 Share Posted October 7, 2015 Podepnę się pod temat, mam tylko jedno pytanko. Niedługo będę robił restart, wywalam bazalt i ziemię (ponad 3 lata) a kupiłem już piasek ZEW, czy pod piasek, na samo dno mogę dać cieniutką warstwę keramzytu gradacji 0,8-1cm? Chodzi mi o lepsze zasiedlenie bakterii nitryfikacyjnych, oczywiście będą kulki G-T i parę pałeczek. Jaką dać grubość? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts