malamisia Posted July 14, 2015 Share Posted July 14, 2015 Witam Chciałabym urozmaicic moje akwarium, ponieważ mam w nim tylko głupiki. Jakie rybki mogłabym z nimi połączyć aby uniknąć obgryzania ogonów gupikom? Dodam, że akwarium ma 100L. Proszę o konkretne odpowiedzi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dhuz Posted July 14, 2015 Share Posted July 14, 2015 Platki to najbezpieczniejszy wybór. Lubią taką samą wodę i są pokojowo nastawione, plus jest multum ich odmian barwnych. Uważaj tylko, by nie przerybić, a przy kupowaniu platek bierz tylko z pewnego źródła, bo teraz krzyżówek z mieczykami jest pełno. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
richter Posted July 14, 2015 Share Posted July 14, 2015 Gupiki same sobie potrafią wyskubać ogony. A co do towarzystwa to również podpisuję się pod platkami/platynkami/zmienniakami (różnie w sklepach je nazywają). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ibrachim12 Posted July 15, 2015 Share Posted July 15, 2015 Napisz coś więcej o akwarium to wicej doradzimy (wymiary,kiedy było założone, oświetlenie, filtr,podłoże, dekoracje, rośliny, nawożenie, obsada, podminy wody, parametry wody ph, gh, kh, no2 i no3 napisz też jakich testów używałaś). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Taiko Posted July 20, 2015 Share Posted July 20, 2015 Ryby spokojne, denne - otoski, kiryski. (przy dobrych wiatrach pleco ) Ryby które tworzą haremy - prętniki karłowate, gurami, neony innesa, czerwone, zielone.. Najgorsze będą brzanki sumatrzańskie, molinezje, welony i wszelkie ryby obgryzacze. Zwykle kierujemy się zasadą małe i duże, dla gupików towarzysze powinni być mniejsi. Moje propozycje nie są pewne - chodzi głównie tu o ryby które wymieniłam, nie wszystkie mogą być razem ze względu na np. ph itp. itd. Już co najmniej w drugim temacie piszesz herezje. Za kolejne takie doradzanie zostaniesz nagrodzona punktami. /splend Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dhuz Posted July 20, 2015 Share Posted July 20, 2015 Taiko, tutaj chodzi o ryby, które można łączyć, nie które nadają się najbardziej do akwarium towarzyskiego. Wymieniasz ryby pochodzące z biotopów drastycznie różnych od gupikowych. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
splend Posted July 20, 2015 Share Posted July 20, 2015 Oprócz zmienniaków fajną rybką jest też mieczyk pigmejowaty. Tylko powinnaś się wtedy zdecydować, albo zmienniaki albo mieczyki pigmejowate. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts