Jump to content

Krewetkarium z 30L do 160L

adrianek11
 Share

Recommended Posts

Witam, pod koniec przygody z tanganiką, założyłem krewetkarium Aquaela shimp set 30 litrów, na podłożu Aqua art shrimp sand czarne. na zdjęciach pierwszy dzień i ostatnie zdjęcie jakie mam ;)

Zamknąłem tanganikę i założyłem duże krewetkarium:

Juwel 160 litrów 100x40x40

Filtracja Bio Flow 3.0 tyle, że z nową pompką eccoflow 500 w środku litr Azoo 4w1, gąbki i wata

dodatkowo miesza i napowietrza wodę filterek gąbkowy z zestawu aquaela

Grzałka Tetra 75W

Oświetlenie 2x T8 30W (Day lite i colour z juwela + 1 sztuka (z tego co pamiętam Sylvania Aquastar T5, 39W, ale nie włączam jej jak na razie.

Korzeń, rurki z kory migdałecznika, cynamon, szyszki olchy, liście migdałecznika, nawożę Aquamax plantego, Azoo mineral plus, vita plus, easy bio, CO2 z butli, w żwirze Aquamax terrdrakon i Azoo ferti stick. 

Z roślin, niestety większości nie pamiętam co wiem to gałęzatka kulista, i mały heniek reszty nie pamiętam.

Zwierzęta :) 13 neonów inessa, 40 + krewetek red cherry (do 40 chciało mi się liczyć ;) )

Na dzień dzisiejszy z zachowania życia w akwarium to ryby zachowują się normalnie, tak jak w 30-tce no po za tym, że są bardziej aktywniejsze i chętniej pływają (w końcu mają gdzie) w kostce było ich 5 :)

Krewetki po przeprowadzce zaczęły masowo zrzucać pancerze, po tym skaczą przeszukując podłoże są dobrze wybarwione chętnie jedzą no ogólnie wszystko cacy :)

to by było na tyle wstępu :) zdjęcia 160-tki, parametry wody itp. niebawem :)

post-20329-0-22437900-1436296298_thumb.jpg

post-20329-0-88955700-1436296457_thumb.jpg

Narazie troszeczkę goło :) Przydałoby się dosadzić roślin na 3 i 2 plan lub po prostu poczekać aż zarośnie. Prawa strona prezentuje się w miarę ale lewa trochę biedna :) Może jakiś spory korzeń tam dołożyć?

• 7 months later...

Witam, odświeżam trochę temat, akwarium zaniedbałem, ale ostatnio się zebrałem i wszystko idzie w dobrą stronę, doszło dużo roślin, teraz rośnie, tnę i rozsadzam powoli robi, się coraz bardziej zielono i czerwono :)

Obsada to niezliczona ilość krewetek red cherry, 18 neonów inessa,  8 neonów czarnych, 8 razbor klinowych, kilka helenek.

Poza tym nic nowego, 100 Watt oświetlenia i co2 z butli, czekam aż zarośnie i dam piękne zdjęcia :)

Edited by Miniu
Pisownia.