przemx23 Posted June 21, 2015 Share Posted June 21, 2015 WitamWe wtorek wpuszczam pierwszych mieszkańców do akwarium, będzie to 15 krewetek Red Cherry.Po następnej niedzieli, chciałbym już skompletować całą obsadę.Na wstępie podstawowe dane akwarium:63lOświetlenie 2x 15W + 6x biała i 2x czerwone Power LED (1W)Filtr: FZN-2 (gąbka + ceramika)Podłoże: Ziemia ogrodowa z keramzytem, zeolitem i włóknem torfowym, na wierzchu grys bazaltowy 1-3mmParametry wody:NO3 15mg/lPO4 1,5mg/lpH 7,2 - 7,5KH 8'nGH 8'nFe 0,3 mg/lMyślałem o jakiejś ławicy, coś na dno i dodatkowo jakiś harem lub parka.Na dno - 6x otoski lub kiryskiŁawica - nie chcę neonów innesa, miedzików i razborek klinowych. Zastanawiałem się nad Razborą Galaxy, ale cena dosyć wysoka i nie wiem czy może być z krewetkamiHarem lub parka - Ramirezki i Bojownik ze względu na krewetki raczej odpadają, może 2+4 Gupik Endlera?Proszę o jakąś poradę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mmarc Posted June 21, 2015 Share Posted June 21, 2015 Porada nr 1 Przy rybach dennych zapomnij o grysie bazaltowym - wymień go na piasek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemx23 Posted June 22, 2015 Author Share Posted June 22, 2015 (edited) Czemu? Widziałem wiele przykładów, że takie ryby mogą żyć właśnie na bazalcie. Chociażby Otoski, które tak w nie kopią w piasku jak kiryski. Edited June 22, 2015 by przemx23 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Miniu Posted June 22, 2015 Share Posted June 22, 2015 (edited) 1. Ryby denne przejawiają pewne naturalne zachowanie - przesiewają piasek przez skrzela. Chyba logicznym jest, że żwir przez skrzela im nie przejdzie. Dodatkowo miałem kiedyś piskorka po bazalcie -> cały brzuch w bliznach. 2. Od kiedy otoski są rybami dennymi ? 3. Ogólnie najlepszym towarzystwem dla krewetek są inne krewetki - każda ryba połasi się na młodą krewetkę. Pielęgniczki i podobne odpadają na wstępie - bardzo szybko wybiją całą populację. PS. otoski wolą wodę o odczynie max obojętnym. Edited June 22, 2015 by Miniu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemx23 Posted June 23, 2015 Author Share Posted June 23, 2015 Wiec to kiryski odpadają. Co do odczyn pH dla Otosków to ile źródeł, tyle informacji. Jednak w większości widzę, ze nie powinna przekraczać 7,5. A Zwinnik Blehera może być w tych 63l? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
splend Posted June 23, 2015 Share Posted June 23, 2015 Co do odczyn pH dla Otosków to ile źródeł, tyle informacji. Tutaj masz wiarygodne informacje o otoskach.http://forum.superakwarium.pl/topic/45497-otocinclus-hoppei-otosek/ W forumowej encyklopedii ryb znajdziesz też informacje o innych rybach, także o zwinniku Blehera. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andy102 Posted June 24, 2015 Share Posted June 24, 2015 Co do odczyn pH dla Otosków to ile źródeł, tyle informacji. Jednak w większości widzę, ze nie powinna przekraczać 7,5 Bo... otosek otoskowi nie równy, więc parametry wody w jakich powinny być hodowane też są inne. Otocinclus, to rodzaj ryby, której gatunków jest wiele... Ph 7,5 to wartość odczynu wody skrajna dla niektórych rodzajów otosków. Skrajna czyli na krawędzi dopuszczalności. której powinniśmy unikać za wszelką cenę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dhuz Posted June 25, 2015 Share Posted June 25, 2015 (edited) @andy102 tutaj tylko wtrącę, by się nikomu nie pomieszało, Otocinclus to rodzaj, który ma, jeśli wierzyć Wikipedii, 18 rozpoznanych gatunków. Edited June 25, 2015 by Dhuz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts