mariusz123 Posted June 20, 2015 Share Posted June 20, 2015 Obsada: 10x Razbora klinowa 6x kirysek spiżowy 4x Prętnik karłowaty 3x Gurami dwuplamiste 2x glonojad Akwarium 100l 80x35x35 Filtr Hw-302 1000l/h Grzałka 100W oświetlenie 2x 18W 1x korzeń 3x kamień Napowietrzacz 8x roślinka Nie wiem czy czasami nie mam za dużo ryb w moim akwarium. A jeżeli wszystko w porządku to może macie dla mnie jakieś cenne rady. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
psyho39 Posted June 20, 2015 Share Posted June 20, 2015 Gurami bym ewakuowal i zostawił same prętniki, razbory bym zostawił .zamiast kirysków dałbym cirniooczki . Tyle jeżeli chodzi o dopasowanie obsady względem wielkości akwarium. Musiał byś jeszcze podać takie parametry jak ph i twardości. Dla ryb dennych piach na dnie to wymóg. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mariusz123 Posted June 20, 2015 Author Share Posted June 20, 2015 A czemu jak mogę wiedzieć pozbyć się gurami a parametry taki pH-7 kH-7 gH-6 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
psyho39 Posted June 20, 2015 Share Posted June 20, 2015 Uważam że to za duża ryba do 100 l. Ona swój rozmiar osiąga. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
splend Posted June 20, 2015 Share Posted June 20, 2015 Tak jak pisze psyho39, na gurami dwuplamiste to akwarium jest za małe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mariusz123 Posted June 20, 2015 Author Share Posted June 20, 2015 No dobrze następnym razem nie będę korzystał z forów internetowych a ni poradników do tam wszędzie pisze że 100l wystarcza a na niektórych że 80l. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
splend Posted June 20, 2015 Share Posted June 20, 2015 Są to duże ryby dorastające do co najmniej 12 cm długości, a co za tym idzie powinny też mieć odpowiednio dużo miejsca w akwarium. Poza tym przy obsadzie którą masz to to miejsce do pływania zajmują im również inne ryby. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mariusz123 Posted June 20, 2015 Author Share Posted June 20, 2015 a co wy na to żeby przetrzymać je pół roku bo w grudniu planuje start zbiornika 250l a one i tak są w planach jak myślicie dadzą rade tyle przetrzymać w tej 100 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
psyho39 Posted June 20, 2015 Share Posted June 20, 2015 Zrobisz jak chcesz. Narazie jednak nie masz tego akwarium Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted June 20, 2015 Share Posted June 20, 2015 Pół roku zamieni się w rok, rok w jeszcze dłużej. Po co trzymać rybę, skoro to jest dopiero planowany zbiornik? Kupisz, to wtedy zaczniesz planowac obsadę. Nigdy na odwrót. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dhuz Posted June 20, 2015 Share Posted June 20, 2015 Zatrzymać możesz, jeśli od razu zabierzesz się za zakładanie większego akwarium. W przeciwnym razie lepiej oddać, nie ma sensu ryby przetrzymywać 'na potem' Sam tak miałem raz grubowarga ocalonego z jakiegoś kotnika w 112tce, posiedział tam kilka tygodni i poszedł do adekwatnego zbiornika, do kogoś innego. Potęskniłem chwilę, bo rybka z charakterem, ale koniec końców lepiej dla niego. Tak samo będzie z Twoimi gurami, z resztą masz prętniki, które są dość blisko spokrewnione. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mariusz123 Posted June 20, 2015 Author Share Posted June 20, 2015 dobrze to je jednak oddam a reszta zostaje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts