Jump to content

Co myślicie o mojej obsadzie.

mariusz123
 Share

Recommended Posts

Obsada:

10x Razbora klinowa

6x kirysek spiżowy

4x Prętnik karłowaty

3x Gurami dwuplamiste

2x glonojad

Akwarium 100l 80x35x35

Filtr Hw-302 1000l/h

Grzałka 100W

oświetlenie 2x 18W

1x korzeń

3x kamień

Napowietrzacz

8x roślinka

Nie wiem czy czasami nie mam za dużo ryb w moim akwarium. A jeżeli wszystko w porządku to może macie dla mnie jakieś cenne rady.

Gurami bym ewakuowal i zostawił same prętniki, razbory bym zostawił .zamiast kirysków dałbym cirniooczki . Tyle jeżeli chodzi o dopasowanie obsady względem wielkości akwarium.

Musiał byś jeszcze podać takie parametry jak ph i twardości.

Dla ryb dennych piach na dnie to wymóg.

Są to duże ryby dorastające do co najmniej 12 cm długości, a co za tym idzie powinny też mieć odpowiednio dużo miejsca w akwarium. Poza tym przy obsadzie którą masz to to miejsce do pływania zajmują im również inne ryby.

Zatrzymać możesz, jeśli od razu zabierzesz się za zakładanie większego akwarium. W przeciwnym razie lepiej oddać, nie ma sensu ryby przetrzymywać 'na potem' :) Sam tak miałem raz grubowarga ocalonego z jakiegoś kotnika w 112tce, posiedział tam kilka tygodni i poszedł do adekwatnego zbiornika, do kogoś innego. Potęskniłem chwilę, bo rybka z charakterem, ale koniec końców lepiej dla niego. Tak samo będzie z Twoimi gurami, z resztą masz prętniki, które są dość blisko spokrewnione.