Jump to content

Tarło u gurami.

tomasz79uk
 Share

Recommended Posts

Witam. Mam podobny problem. Umieściłem parę gurami w 60l akwarium. Samiec buduje pianę juz od dwóch tyg. Niestety samica ciągle jest kragla a samiec ja tylko czasami skubnie. Nic poza tym. Czy samica ma zapieczona ikrę? Czy ona nadaje się do wycierania?Dzięki.

Zakładaj własne tematy. Utworzyłem Ci nowy temat.  /splend

Edited by splend

Czy samica ma zapieczona ikrę?
To zależy w jakim wieku jest samica i czy była już kiedyś wycierana ( odbywała tarło ). Jeśli jest młoda i jeszcze do tarła nie przystępowała to mało prawdopodobne aby doszło u niej do zapieczenia ikry. Takie rzeczy mogą się zdarzyć u starych, niewycieranych samic lub u samic które nie zostały do końca wytarte.

Czy ona nadaje się do wycierania?
Jeśli jest młoda, zdrowa i w pełni sił, to jak najbardziej nadaje się do wycierania, pod warunkiem że do tego tarła jest gotowa.

Możesz spróbować rozdzielić na kilka dni tarlaki, czasami to pomaga.

Mam tą parę od roku. Samica ma ok 9cm, samiec z 11cm. U mnie jeszcze tarła nie odbyła. Ryby wyglądają na zdrowe. Samiec ma piękny kolor brzucha!
Rozdzielę parkę na kilka dni i zobaczę.
Dzięki.

Edited by andy102
Pisownia.

• 1 month later...

Szkoda mi ich mamy, za późno odłowiłem i tata musiał ją wykończyć :(
Pewnie tak było.

Jeśli nie masz odpowiedniego żywego pokarmu jak pierwotniaki czy podawane w późniejszym czasie najdrobniejsze larwy solowca, to możesz próbować odchować młode na najdrobniejszym pokarmie suchym. Sam w ten sposób odchowałem całkiem spore stadko tych rybek, choć bez wątpienia na pewno dużo lepszy jest odpowiednich rozmiarów pokarm żywy.

Jak myślicie ile przeżyje?

To zależy od wielu czynników. Jeśli młode będą przebywać w odpowiednich warunkach i będą odpowiednio karmione to można odchować ich całkiem sporo.

Pamiętaj tylko o dobrym napowietrzaniu baniaczka z młodymi. Narybek gurami nie ma jeszcze wykształconego labiryntu i nie oddycha jak dorosłe powietrzem z nad tafli wody.

Dokładnie. Labirynt u tych ryb wykształca się po upływie około 2 - 3 tygodni, a przechodzenie na oddychanie powietrzem atmosferycznym jest jednym z trudniejszych etapów w rozwoju młodych rybek. Powietrze nad akwarium nie może być znacznie chłodniejsze niż woda w akwarium.

Co do samego napowietrzania to trzeba uważać aby nie zrobić w akwarium przysłowiowej pralki co znacznie "maluchom" utrudniło by pływanie i zdobywanie pokarmu, a ciągła walka z silnym prądem wody mogłaby doprowadzić do wycieńczenia maleńkich rybek. 

No to tydzień minął i jak na razie populacja małych się nie zmniejsza. .. . Ciągle im pipetkuje gotowane żółtko. .. micro worms juz się namnazaja... nie jestem pewien czy małe są juz na żywe robaczki nicienie gotowe.. kiedy mogę zacząć je podawac?

Dzięki wszystkim za informacje:)

Edited by tomasz79uk