Daniels Posted June 16, 2015 Share Posted June 16, 2015 Siemka. Mam problem ze swoim filtrem zewnętrznym JBL e900. Mianowicie podczas ostatniego, rutynowego czyszczenia filtra przy składaniu przypadkowo ułamały mi się 2 klamry zatrzaskowe. Filtr zaczął cieknąc więc szybko zamówiłem komplet nowych. Gdy tylko je dostałem zamontowałem je odrazu w nadziei że problem zniknie. Niestety po dłuższej obserwacji filtr dalej ciekł. Myśląc że przyczyna może tkwić jeszcze w uszczelce pod głowicą również ją zamówiłem dodatkowo domawiając podstawkę pod głowicę nie wymagającą uszczelki. Po zamontowaniu otrzymanych części problem chwilowo ustąpił. Filtr podcieka ale już mniej ostatnio. Najgorsze jest to że cieknie nie po całym obwodzie kubła tylko z miejsc gdzie są klamry. Dodam że przy składaniu filtra starałem przyłożyć się do roboty. Może ktoś z Was miał podobne problemy. Będę wdzięczny za wszystkie sugestie rozwiązania mojego problemu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Limak86 Posted June 16, 2015 Share Posted June 16, 2015 Myśląc że przyczyna może tkwić jeszcze w uszczelce pod głowicą również ją zamówiłem dodatkowo domawiając podstawkę pod głowicę nie wymagającą uszczelki. Po zamontowaniu otrzymanych części problem chwilowo ustąpił. Czy dobrze rozumiem, że zamontowałeś podstawę głowicy "bezuszczelkową" i jeszcze dodatkowo uszczelkę, bo tak rozumiem to co napisałeś?? Jeśli tak faktycznie zrobiłeś to tu leży problem - jak głowica bezuszczelkowa to już uszczelki dawać nie można. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Daniels Posted June 16, 2015 Author Share Posted June 16, 2015 Czy dobrze rozumiem, że zamontowałeś podstawę głowicy "bezuszczelkową" i jeszcze dodatkowo uszczelkę, bo tak rozumiem to co napisałeś?? Jeśli tak faktycznie zrobiłeś to tu leży problem - jak głowica bezuszczelkowa to już uszczelki dawać nie można. Widocznie niewystarczająco jasno to opisałem. Sama podstawa głowicy znajduje się wewnątrz i dociska ostatni kosz filtrujący. Wokół samej głowicy jest jeszcze jedna uszczelka, która uszczelnia połączenie kosza filtra z samą głowicą(oczywiście za pomocą dobrze dociśniętych klamer). Mimo tego filtr podcieka i w tym jest cały problem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
georobert Posted June 17, 2015 Share Posted June 17, 2015 Posmaruj uszczelkę wazeliną. Na pewno pomoże. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mateuszurad Posted June 26, 2015 Share Posted June 26, 2015 Mi fluval też przeciekał i solidna dawka wazeliny pomogła Wysłane z mojego GT-S7710 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Daniels Posted August 9, 2015 Author Share Posted August 9, 2015 Problem z nieszczelnością rozwiązny ale ostatnio pojawił się następny. Zauważyłem że strumień wylotowy jest strasznie słaby i wydostają się pęcherzyki powietrza. Wyczyściłem filtr i podłączyłem ale problem nie ustąpił. Czym może być to spowodowane? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapet Posted August 10, 2015 Share Posted August 10, 2015 Przedtem nieszczelność była tak duża, że woda się wydostawała, teraz się zmniejszyła a, że filtr działa podciśnieniowo to zasysa powietrze. Strzelam, że nie wymieniłeś uszczelek tylko dobrze je wyczyściłeś i nasmarowałeś wazeliną. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Daniels Posted August 10, 2015 Author Share Posted August 10, 2015 Po wyminie uszczelki i kompletu klamer z filtra nie wydostaje się woda. Jak wcześniej napisałem strumień wylotowy jest słaby i filtr chodzi jakby głośniej, nierówno i słabo filtruje wodę. Nie wiem ale to może wirnik w środku już się wyeksploatował? Chociaż nie wiem co mogłoby się w nim zepsuć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapet Posted August 10, 2015 Share Posted August 10, 2015 Jeszcze są 3 możliwości: 1. Może zadam głupie pytanie i to zrobiłeś, ale zapytam tak w razie "W". Odpowietrzyłeś filtr? Przechylasz go na bok w jedną i drugą stronę aż całę powietrze wyleci, wtedy chodzi ciszej. 2. Może też jakoś odwrotnie powkładałeś wkłady i przydkało Ci odpływ z filtra? 3. Przy włączonym filtrze otwórz i zamknij kilka razy zawory, może coś się oderwało i je przytkało. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Daniels Posted August 11, 2015 Author Share Posted August 11, 2015 Wydaje mi się że rozwiązałem problem. Rozkręciłem górną część filtra. Okazało się że uszczelka od pompki ręcznej była źle założona. Poprawiłem to i jest trochę lepiej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ahr Posted August 11, 2015 Share Posted August 11, 2015 strumień wylotowy jest strasznie słaby i wydostają się pęcherzyki powietrza Sprawdź jeszcze czy nie masz zapowietrzonych kolanek (tych na krawędzi akwarium), zwłaszcza tego którym woda spływa do filtra. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts