Jump to content

200l Dokończenie obsady

Mos04
 Share

Recommended Posts

Witam,

chciałbym się poradzić w sprawie wykończenia dla mojej obsady, ponieważ samemu brakuje mi już pomysłów.

Aktualna obsada to:

3 Skalary, w tym dobrana para

20 Hokejówek

6 Kirysków, 3 pstre i 3 spiżowe

1 x Kirys Grzebykoczelny

1 x Sum Liniowy

Parametry to:

PH - ok 7 

KH - 6'd

GH - 14-21'd

Temp. 26 C

I tu rodzi się mały problem, a mianowicie skalary są czarnej odmiany, hokejówki każdy wie jak wygladają itp. Jednym słowem trochę czarno-biało w tym zbiorniku...

Chciałbym dodać do obsady jakieś ciekawe rybki które rozbiłyby tę monotonię w akwarium. Zastanawiałem się nad parka Pielęgniczek Ramireza, natomiast znajomy proponował Płaskoboki tępogłowe (Metynnis Argenteus) tzw Silver Dollar, albo Prętniki Karłowate. Co o tym myślicie i co Wy byście proponowali?

Ps.Dobrana parka okazuje 0 agresji w stosunku do trzeciego skalara, nawet w czasie tarła nie było źle, kończyło się na stroszeniu od czasu do czasu i tyle. Zostawić więc skalary tak jak są, oddać trzeciego i zostawić parkę czy może postarać sie o dobranie trzeciemu partnera/rki?

Ph i twardości dla skalarow zbyt wysokie,podobnie jak dla kirysków. Obsadę masz raczej przypadkową. Może zastanów się czy nie lepiej byłoby coś wydać ,ewentualnie dostosować parametry aniżeli coś dokładać.