prometeusz Posted June 13, 2015 Share Posted June 13, 2015 Witam. W krótce będę zarybiał nowy baniak bojownikami 1 + 3. I tu mam pytanie. Czy wpuszczać osobno samice, a po jakimś czasie samca? Jak samiec będzie pierwszy i uzna całe akwarium za swoje terytorium to chyba może potraktować samice niezbyt przyjaźnie. Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
splend Posted June 13, 2015 Share Posted June 13, 2015 Niektórzy hodowcy polecają najpierw wpuszczać samca, a według innych dobrym rozwiązaniem jest wpuszczanie ryb razem. Ja u siebie w akwarium z tymi rybami miałem najpierw samca, a dopiero po jakimś dokupiłem i wpuściłem samicę i wszystko było OK. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
prometeusz Posted June 13, 2015 Author Share Posted June 13, 2015 Niektórzy hodowcy polecają najpierw wpuszczać samca, a według innych dobrym rozwiązaniem jest wpuszczanie ryb razem. Ja u siebie w akwarium z tymi rybami miałem najpierw samca, a dopiero po jakimś dokupiłem i wpuściłem samicę i wszystko było OK. W drugim przypadku podobno niektórzy samicę wpuszczają najpierw w jakiś kotnik, żeby samiec mógł się z nią zapoznać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
splend Posted June 13, 2015 Share Posted June 13, 2015 Też o tym słyszałem. Ale są znane przypadki że przy takim rozwiązaniu bardziej natarczywy ( napalony ) samiec chcąc się dostać do samicy będzie próbował sforsować tą przeszkodę jaką jest umieszczony w akwarium kotnik, słoik czy cokolwiek innego z samicą w środku, a co za tym idzie może sobie sam wyrządzić krzywdę. Są tacy którzy ta metodę polecają, a są i tacy którzy odradzają. Ja samicę wpuściłem bez żadnych kombinacji. Można też samicę wpuścić wieczorem przy zgaszonym świetle w akwarium. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
prometeusz Posted June 13, 2015 Author Share Posted June 13, 2015 Też o tym słyszałem. Ale są znane przypadki że przy takim rozwiązaniu bardziej natarczywy ( napalony ) samiec chcąc się dostać do samicy będzie próbował sforsować tą przeszkodę jaką jest umieszczony w akwarium kotnik, słoik czy cokolwiek innego z samicą w środku, a co za tym idzie może sobie sam wyrządzić krzywdę. Są tacy którzy ta metodę polecają, a są i tacy którzy odradzają. Ja samicę wpuściłem bez żadnych kombinacji. Można też samicę wpuścić wieczorem przy zgaszonym świetle w akwarium. Opcja o zarybianiu wieczorem również gdzieś mi się o uszy obiła. I tak terz zrobię. Dzięki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts