Jump to content

Lamprologus Ocellatus Gold

Tasman
 Share

Recommended Posts

Szkło:

45l

Światło:

13W 6500K

Filtracja:

Aquael Fan mini

Podłoże:

Piasek o granulacji < 0,8mm

Flora:

Brak

Ozdoby:

Wapień muszlowy

Fauna:

lamprologus ocellatus gold 3 szt próba wyłonienia pary. 

Poniżej fotki całości i "Wodza" :)

post-588-0-79997200-1433791663_thumb.jpg

post-588-0-18341300-1433791696_thumb.jpg

No i kolejna tanga na forum! :D Mimo że taka mała to dobrze, że ktoś się tym fantastycznym biotopem interesuje ;)

Rybka jest piękna, sam mam na nią aptetyt ale już jej nie wcisnę do swojej obecnej obsady... ale może kiedyś :P Powodzenia w dobraniu się pary (bo z 3 sztuk może być różnie).

Aranż typowo tanganicki, ja bym tylko dał jakiś zielony akcent np. nurzańca w któryś róg - jak się połóży na tali dodatkowo zasłoni światło i spowoduje powstawanie fajnych refleksów światła na dnie.

Już widzę, że dobranie pary będzie problemem. Samca mam tak agresywnego, że atakuje wszystko co się rusza. Pozostałe 2 rybki siedzą za filtrem bo wszystkie muszle są jego ;). Większej ilości ryb też nie chce wpuszczać bo to za małe akwarium. 

Myślałem nad jakaś zieleniną ale bardziej w postaci anubiasów :)

• 3 weeks later...

Na obecną chwilę bez fotek bo w niewielkiej ilości pojawiły się sinice, więc nie ma czym się chwalić. Rybki przemeblowały całe dno. Parki na razie nie widać ale chyba mam 1+2 więc może coś się z tego urodzi. Zachowanie całej trójki względem siebie się zmieniło. Często cała trójka próbuje wcisnąć się razem do jednej muszli :).  

A teraz pytanie do ludzi z doświadczeniami w ledach. Jakie ledy zamontować do takiej 45 jako główne oświetlenie. Chodzi mi konkretnie o ilość led, kolory i ewentualnie jeśli ktoś ma jakieś sprawdzone rozwiązania (producent lub sprzedawce z allegro) to chętnie skorzystam z doświadczenia innych :)

• 4 weeks later...
  • 3 months later...

Dawno nic nie aktualizowałem z braku czasu ale dzisiaj mogę się pochwalić, że moje goldy doczekały się potomstwa. Dzisiaj samica na moment wypłynęła z muszli z dwoma kijankami. Od tygodnia się dziwnie zachowywała. bo nie opuszczała muszli nawet na moment i prawie nic nie jadła więc domyślałem się, że coś tam ukrywa. 

Zobaczymy co z tego wyjdzie. Jak znajdę chwile to wrzucę fotki :).

Zielenina zagościła w postaci różnorodnych glonków :). Raczej nie spodziewam się sukcesu w odchowaniu młodych bo to pierwsze tarło ale zobaczymy. Samica ma obecnie ADHD i najlepiej byłaby w 2 albo 3 miejscach na raz :)

Obiecana porcja zdjęć :).

W zbiorniku jakiś czas temu znalazły się 2 młode sztuki naskalnika wężogłowego od znajomego na przetrzymanie. Miały to być dwie samice, no właśnie miały być. Jak się dzisiaj okazało jest to parka. Chyba nie chciały być gorsze od sąsiadów bo dzisiaj  pokazały swojego potomka :)

Od razu uprzedzę pytanie. Naskalniki i goldy żyją u mnie w całkowitym pokoju  :blink: . Byłem przekonany, że po wpuszczeniu naskalników jak szybko je wpuściłem tak szybko będę je ewakuował. A tu totalny spokój. Każdy z gatunków ma dla siebie połowę zbiornika i nikt nikomu w drogę nie wchodzi. Naskalniki tak czy siak pewnie opuszczą zbiornik bo miały tu być chwilowo. A teraz hit przy robieniu fotek samica golda podpłyneła do młodego naskalnika na odległosć 2-3 cm chwilę go obserwowała po czym wróciła do siebie. Wszystko pod  baczną obserwacją parki naskalników  :D

post-588-0-05800400-1446829765_thumb.jpg

post-588-0-21703900-1446829775_thumb.jpg

post-588-0-12370800-1446829785_thumb.jpg

post-588-0-28407500-1446829797_thumb.jpg

post-588-0-33373000-1446829804_thumb.jpg

post-588-0-68862600-1446829810_thumb.jpg

Wczoraj był u mnie znajomy od którego mam pasiaki, patrzył i nie wierzył :D. On ma też takie połączenie gatunków w 120l i są ciągłe przepychanki. Samca golda ma ode mnie :). Śmiać mi się z niego chciało bo siedział przy akwarium przez godzinę i pytał czy przy podmianach nie dolewam melisy na uspokojenie ryb :)

• 2 weeks later...

Małe zmiany nastąpiły. Naskalniki znalazły nowy dom bo zaczęło się robić trochę ciasno dla 2 samic wychowujących młode.

Poniżej fotka małych goldów, szybko rosną. Zostało ich około 8-10 sztuk. Przez cały dzień pływają w odległości do 5 cm od samicy, na noc wszystkie wpływają do muszli, a samica wlot zasłania swoim ciałem. Zaczynają już powoli pływać bo do tej pory albo leżały na dnie albo podskakiwały, teraz coraz częściej widać je pływające 2-3 cm nad dnem. 

post-588-0-80533300-1447962455_thumb.jpg

• Like 1

• 2 weeks later...

Mały fotospam

Maluchy mają 20 dni :). Przetrwało 8 sztuk. Obecnie maluchy już samodzielnie pływają po akwarium, a właściwie po swoich 5 cm rewirach. Rodzice od czasu do czasu kontrolują czy nic im nie grozi, a samica chyba przygotowuje się do kolejnego tarła bo wabi samca do swojej muszli. 

Pierwsze maluchy i udało się im je odchować  :cool: .

post-588-0-83605200-1448730323_thumb.jpg

post-588-0-59773900-1448730331_thumb.jpg

post-588-0-19209400-1448730338_thumb.jpg

Edited by Tasman
  • Like 1

Ale fajny zbiorniczek :)  Niby pusto, jeśli chodzi o wystrój, a tyle się tam dzieje, jeśli chodzi o ryby. 

Tasman, ja cię pamiętam jak dawnymi czasy "mordowałeś się" z rozmnożeniem bojowników, a tu proszę i dumnym "dziadkiem" zostałeś. Gratulacje! :mrgreen:

Rzeczywiście ciekawie się czyta twoje relacje o zbiorniku.

Z bojownikami to była niekończąca się opowieść. Jedne z nielicznych ryb jakie miałem, które nigdy nie doczekały się potomstwa. 

A goldy długo nie czekały już pojawiły się plemniki z drugiego tarła. 

A goldy długo nie czekały już pojawiły się plemniki z drugiego tarła.

Nie masz w baniaku żadnego "drapieżnika", więc mogą się rozmnażać bez przeszkód... a skoro mogą to będą się rozmnażać i za niedługo będziesz szukał miejsca zbytu swoich maluchów ;)

• 3 weeks later...

Poniżej filmik z 3 pokoleniami maluchów. Najmłodsze 2 dniowe, najstarsze mają 1,5 miesiąca. Zaskoczyło mnie to, że najstarsze maluchy nie polują na młodsze, szamają już to co rodzice nawet 1,5cm wodzień nie stanowi dla nich problemu. . Samiec pilnuje maluchów i terenu, a samica to istna linia produkcyjna :P. Za chwile nie będę miał miejsca w akwarium. 

https://www.youtube.com/watch?v=sZcOvDrHIHE&feature=youtu.be

• Like 1

• 2 weeks later...

Maluchy mają 2 miesiące.  Kijanek z 2 i 3 tarła właściwie nie ma (pojedyncze sztuki), prawdopodobnie padają z głodu bo maluchów nie dokarmiam. Te z pierwszego tarła zaczynają się już przepychać między sobą o najlepsze rewiry- małe koguciki :). Jeden maluch jest fajnie ubarwiony, zdecydowanie ciemniejszy od reszty. Rodzice powoli starają się je  przeganiać, więc pewnie za miesiąc dzieciarnia będzie musiała znaleźć nowy dom :)

https://www.youtube.com/watch?v=KAggxG2qOq4&feature=youtu.be

post-588-0-62118200-1451917211_thumb.jpg

post-588-0-98249900-1451917217_thumb.jpg