Tasman Posted June 8, 2015 Share Posted June 8, 2015 Szkło: 45l Światło: 13W 6500K Filtracja: Aquael Fan mini Podłoże: Piasek o granulacji < 0,8mm Flora: Brak Ozdoby: Wapień muszlowy Fauna: lamprologus ocellatus gold 3 szt próba wyłonienia pary. Poniżej fotki całości i "Wodza" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Limak86 Posted June 9, 2015 Share Posted June 9, 2015 No i kolejna tanga na forum! Mimo że taka mała to dobrze, że ktoś się tym fantastycznym biotopem interesuje Rybka jest piękna, sam mam na nią aptetyt ale już jej nie wcisnę do swojej obecnej obsady... ale może kiedyś Powodzenia w dobraniu się pary (bo z 3 sztuk może być różnie). Aranż typowo tanganicki, ja bym tylko dał jakiś zielony akcent np. nurzańca w któryś róg - jak się połóży na tali dodatkowo zasłoni światło i spowoduje powstawanie fajnych refleksów światła na dnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tasman Posted June 9, 2015 Author Share Posted June 9, 2015 Już widzę, że dobranie pary będzie problemem. Samca mam tak agresywnego, że atakuje wszystko co się rusza. Pozostałe 2 rybki siedzą za filtrem bo wszystkie muszle są jego . Większej ilości ryb też nie chce wpuszczać bo to za małe akwarium. Myślałem nad jakaś zieleniną ale bardziej w postaci anubiasów . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tasman Posted June 28, 2015 Author Share Posted June 28, 2015 Na obecną chwilę bez fotek bo w niewielkiej ilości pojawiły się sinice, więc nie ma czym się chwalić. Rybki przemeblowały całe dno. Parki na razie nie widać ale chyba mam 1+2 więc może coś się z tego urodzi. Zachowanie całej trójki względem siebie się zmieniło. Często cała trójka próbuje wcisnąć się razem do jednej muszli . A teraz pytanie do ludzi z doświadczeniami w ledach. Jakie ledy zamontować do takiej 45 jako główne oświetlenie. Chodzi mi konkretnie o ilość led, kolory i ewentualnie jeśli ktoś ma jakieś sprawdzone rozwiązania (producent lub sprzedawce z allegro) to chętnie skorzystam z doświadczenia innych . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tasman Posted July 26, 2015 Author Share Posted July 26, 2015 W końcu wyłoniła się parka . Samica z uporem od kilku dni przestawia muszle, a samczyk biernie się temu przygląda . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tasman Posted November 4, 2015 Author Share Posted November 4, 2015 Dawno nic nie aktualizowałem z braku czasu ale dzisiaj mogę się pochwalić, że moje goldy doczekały się potomstwa. Dzisiaj samica na moment wypłynęła z muszli z dwoma kijankami. Od tygodnia się dziwnie zachowywała. bo nie opuszczała muszli nawet na moment i prawie nic nie jadła więc domyślałem się, że coś tam ukrywa. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Jak znajdę chwile to wrzucę fotki . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Limak86 Posted November 5, 2015 Share Posted November 5, 2015 No wrzucaj fotki koniecznie Gratuluję młodych, oby zdrowo rosły PS. Jakaś zielenina tam ostatecznie zagościła? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tasman Posted November 5, 2015 Author Share Posted November 5, 2015 Zielenina zagościła w postaci różnorodnych glonków . Raczej nie spodziewam się sukcesu w odchowaniu młodych bo to pierwsze tarło ale zobaczymy. Samica ma obecnie ADHD i najlepiej byłaby w 2 albo 3 miejscach na raz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tasman Posted November 6, 2015 Author Share Posted November 6, 2015 Obiecana porcja zdjęć . W zbiorniku jakiś czas temu znalazły się 2 młode sztuki naskalnika wężogłowego od znajomego na przetrzymanie. Miały to być dwie samice, no właśnie miały być. Jak się dzisiaj okazało jest to parka. Chyba nie chciały być gorsze od sąsiadów bo dzisiaj pokazały swojego potomka . Od razu uprzedzę pytanie. Naskalniki i goldy żyją u mnie w całkowitym pokoju . Byłem przekonany, że po wpuszczeniu naskalników jak szybko je wpuściłem tak szybko będę je ewakuował. A tu totalny spokój. Każdy z gatunków ma dla siebie połowę zbiornika i nikt nikomu w drogę nie wchodzi. Naskalniki tak czy siak pewnie opuszczą zbiornik bo miały tu być chwilowo. A teraz hit przy robieniu fotek samica golda podpłyneła do młodego naskalnika na odległosć 2-3 cm chwilę go obserwowała po czym wróciła do siebie. Wszystko pod baczną obserwacją parki naskalników . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dhuz Posted November 6, 2015 Share Posted November 6, 2015 Zachowanie naskalników intrygujące, fajnie, że sparowały się bez walk. Bardzo przystojne rybki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tasman Posted November 7, 2015 Author Share Posted November 7, 2015 Wczoraj był u mnie znajomy od którego mam pasiaki, patrzył i nie wierzył . On ma też takie połączenie gatunków w 120l i są ciągłe przepychanki. Samca golda ma ode mnie . Śmiać mi się z niego chciało bo siedział przy akwarium przez godzinę i pytał czy przy podmianach nie dolewam melisy na uspokojenie ryb Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tasman Posted November 19, 2015 Author Share Posted November 19, 2015 Małe zmiany nastąpiły. Naskalniki znalazły nowy dom bo zaczęło się robić trochę ciasno dla 2 samic wychowujących młode. Poniżej fotka małych goldów, szybko rosną. Zostało ich około 8-10 sztuk. Przez cały dzień pływają w odległości do 5 cm od samicy, na noc wszystkie wpływają do muszli, a samica wlot zasłania swoim ciałem. Zaczynają już powoli pływać bo do tej pory albo leżały na dnie albo podskakiwały, teraz coraz częściej widać je pływające 2-3 cm nad dnem. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dhuz Posted November 19, 2015 Share Posted November 19, 2015 Sympatyczne przecinki Szacowna mamusia wygląda na oburzoną, że się jej przeszkadza. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tasman Posted November 19, 2015 Author Share Posted November 19, 2015 Nie lubi jak ktoś się zbliża do akwarium Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tasman Posted November 28, 2015 Author Share Posted November 28, 2015 (edited) Mały fotospam Maluchy mają 20 dni . Przetrwało 8 sztuk. Obecnie maluchy już samodzielnie pływają po akwarium, a właściwie po swoich 5 cm rewirach. Rodzice od czasu do czasu kontrolują czy nic im nie grozi, a samica chyba przygotowuje się do kolejnego tarła bo wabi samca do swojej muszli. Pierwsze maluchy i udało się im je odchować . Edited November 28, 2015 by Tasman 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Luna Posted November 29, 2015 Share Posted November 29, 2015 Gratuluję maluchów niech Ci zdrowo rosną. Fajnie się czyta Twoje obserwacje życia w akwarium. Duży plus za ciekawą, jednogatunkową obsadę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dhuz Posted November 29, 2015 Share Posted November 29, 2015 Zdjęcie #3 awww :3 Muzyka w tle filmiku też świetnie się komponuje do akcji Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tasman Posted November 30, 2015 Author Share Posted November 30, 2015 Faktycznie muzyka fajnie pasuje Luna dzieki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maziama Posted November 30, 2015 Share Posted November 30, 2015 Ale fajny zbiorniczek Niby pusto, jeśli chodzi o wystrój, a tyle się tam dzieje, jeśli chodzi o ryby. Tasman, ja cię pamiętam jak dawnymi czasy "mordowałeś się" z rozmnożeniem bojowników, a tu proszę i dumnym "dziadkiem" zostałeś. Gratulacje! Rzeczywiście ciekawie się czyta twoje relacje o zbiorniku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tasman Posted December 3, 2015 Author Share Posted December 3, 2015 Z bojownikami to była niekończąca się opowieść. Jedne z nielicznych ryb jakie miałem, które nigdy nie doczekały się potomstwa. A goldy długo nie czekały już pojawiły się plemniki z drugiego tarła. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Limak86 Posted December 4, 2015 Share Posted December 4, 2015 A goldy długo nie czekały już pojawiły się plemniki z drugiego tarła. Nie masz w baniaku żadnego "drapieżnika", więc mogą się rozmnażać bez przeszkód... a skoro mogą to będą się rozmnażać i za niedługo będziesz szukał miejsca zbytu swoich maluchów Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tasman Posted December 4, 2015 Author Share Posted December 4, 2015 (edited) Myślę, że z tym nie będzie większego problemu. I fotka z serii biorę siły na zamiary . Męczył, męczył aż zmęczył Edited December 4, 2015 by Tasman 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dhuz Posted December 4, 2015 Share Posted December 4, 2015 "Co nie zjem, ja nie zjem? Patrz, nieowłosiona małpo" 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tasman Posted December 22, 2015 Author Share Posted December 22, 2015 Poniżej filmik z 3 pokoleniami maluchów. Najmłodsze 2 dniowe, najstarsze mają 1,5 miesiąca. Zaskoczyło mnie to, że najstarsze maluchy nie polują na młodsze, szamają już to co rodzice nawet 1,5cm wodzień nie stanowi dla nich problemu. . Samiec pilnuje maluchów i terenu, a samica to istna linia produkcyjna . Za chwile nie będę miał miejsca w akwarium. https://www.youtube.com/watch?v=sZcOvDrHIHE&feature=youtu.be 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tasman Posted January 4, 2016 Author Share Posted January 4, 2016 Maluchy mają 2 miesiące. Kijanek z 2 i 3 tarła właściwie nie ma (pojedyncze sztuki), prawdopodobnie padają z głodu bo maluchów nie dokarmiam. Te z pierwszego tarła zaczynają się już przepychać między sobą o najlepsze rewiry- małe koguciki . Jeden maluch jest fajnie ubarwiony, zdecydowanie ciemniejszy od reszty. Rodzice powoli starają się je przeganiać, więc pewnie za miesiąc dzieciarnia będzie musiała znaleźć nowy dom https://www.youtube.com/watch?v=KAggxG2qOq4&feature=youtu.be Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts