mariusz123 Posted June 7, 2015 Share Posted June 7, 2015 Jestem właśnie po stracie mojego zbiornika 100l i w trakcie zakładania drugiego 250l 100x50x50cm akwarium mam już u siebie filtr w drodze i teraz pytanko jaka obsada może o skalarach , gurami i bocjach wspaniałych co jeszcze może jakaś ławica a może jakaś inna zjawiskowa ryba do kompletu proszę pomóżcie mi mam plan na start w listopadzie Z góry dzięki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fabio35 Posted June 8, 2015 Share Posted June 8, 2015 Wszystko zależy od tego jaki sobie wybierzesz biotop np: Tanganika,Malawi. Czy zamierzasz dać jako podłoże -piasek ,czy też żwir. Jako rybki ławicowe polecam - Żałobniczka ( Tetra czarna ), neon czerwony, albo Zwinnik Blehera - Hemigrammus bleheri. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jongover Posted June 8, 2015 Share Posted June 8, 2015 Podaj parametry wody, jakie będzie oświetlenie, jaki będzie filtr, jakie będzie podłoże, itp. Bez tego raczej trudno cos wymyślić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mariusz123 Posted June 8, 2015 Author Share Posted June 8, 2015 woda ph7 kh5-6 gh5-6 oświetlenie 2x30w filtr http://allegro.pl/filtr-kubelkowy-hw-304b-z-lampa-uv-gratisy-do-600l-i5189083100.html podłoża drobny czarny żwirek sporo roślin około 30szt Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jongover Posted June 9, 2015 Share Posted June 9, 2015 Przy takim Ph można hodowac rybki żyworodne, np. Gupiki, mieczyki itp. Jeżeli chciałbyś inne rybki to musiałbyś zmniejszac lub zwiększać PH. Poczytaj o akwariach botopowych, ponieważ wtedy najłatwiej dobrac obsadę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
splend Posted June 9, 2015 Share Posted June 9, 2015 Przy takim Ph można hodowac rybki żyworodne, np. Gupiki, mieczyki itp. A spojrzałeś też na twardości wody czy tylko na pH. Bo ja przy tych twardościach kh5-6 gh5-6 wymienionych przez Ciebie ryb nie widzę w tym akwarium. Jeżeli chciałbyś inne rybki to musiałbyś zmniejszac lub zwiększać PH Ja bym tu proponował mimo wszystko nieco zmniejszyć pH, wtedy wybór obsady jest bardzo duży. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts