pauleta25 Posted June 2, 2015 Share Posted June 2, 2015 DzieN dobry posiadam dojrzałęgo samca bojownika i 2 samice mam taki problem i prosze o porade chciałbym zachęcic swojego samca do budowy gniazda ale jest bardzo leniwy , zrobiłem już tak podwyższam wodę do okolo 29stopni oraz podmieniam wode i wyłowiłem samice to innego akwarium na kilka dni samiec dalej nie chce budowac co mam robić samice sa dojrzałe do tarła Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
splend Posted June 2, 2015 Share Posted June 2, 2015 Po rozdzieleniu tarlaków i po ponownym ich połączeniu powinny przystąpić do tarła - czemu nie przystępują - może w akwarium jest coś nie tak. Jakie duże jest akwarium? Masz rośliny pływające? Dodam że ikra bojowników po tarle opada na dno skąd jest zbierana i umieszczana w pienistym gnieździe. Jeśli masz w akwarium żwir to ikra może wpaść pomiędzy kamienie skąd samiec nie będzie jej w stanie wyciągnąć. Spróbuj może skojarzyć samca tylko z jedną samicą, a nie z dwoma. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pauleta25 Posted June 2, 2015 Author Share Posted June 2, 2015 akwarium 40litrów brak rosliny Na forum jest wymagana poprawna pisownia z używaniem polskich znaków diakrytycznych. Regulamin 6.1 /splend Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
splend Posted June 2, 2015 Share Posted June 2, 2015 Bojowniki na ogół budują swoje pieniste gniazda wśród pływających roślin. I jeszcze jedno pytanie. Czy filtr lub napowietrzacz mocno porusza taflą wody czy nie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pauleta25 Posted June 2, 2015 Author Share Posted June 2, 2015 (edited) Mam roślinę w doniczce , filtr jest ustawiony bardzo słabo. Edited June 2, 2015 by splend Pisownia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
splend Posted June 2, 2015 Share Posted June 2, 2015 Rzuć na powierzchnię wody rośliny pływające. O ruch tafli wody pytałem dlatego, ponieważ zbyt mocny ruch tafli wody utrudnia bojownikom budowę pienistego gniazda. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pauleta25 Posted June 2, 2015 Author Share Posted June 2, 2015 Przed chwilą zakupiłem roślinę , samice w innym akwarium już są 4 dni samiec jest sam w akwarium. w akwarium nie mam żwiru , mam tylko kokos oraz roślinki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
splend Posted June 2, 2015 Share Posted June 2, 2015 Zajrzyj tu http://forum.superakwarium.pl/topic/45365-bojownik-wspania%C5%82y-betta-splendens/. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pauleta25 Posted June 2, 2015 Author Share Posted June 2, 2015 Czyli co mam dokładnie zrobić samice dalej osobno trzymać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
splend Posted June 2, 2015 Share Posted June 2, 2015 Stworzyć rybom odpowiednie warunki o których była mowa i o których również masz napisane w linku który Ci podałem. Bojowniki najlepiej wycierać w parach a nie w haremach. Stwórz im odpowiednie warunki, połącz parę tarlaków i zobaczysz co się będzie działo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pauleta25 Posted June 3, 2015 Author Share Posted June 3, 2015 wpusciłem dziś samiczki po 5 dniach samieć wogule nie reaguje ucieka przed nimi +1 za pisownię. Radzę się stosować do regulaminu. / splend Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
splend Posted June 3, 2015 Share Posted June 3, 2015 A dlaczego wpuściłeś samiczki, a nie tylko jedną samicę. Napisałem Ci wyżej: Bojowniki najlepiej wycierać w parach a nie w haremach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pauleta25 Posted June 3, 2015 Author Share Posted June 3, 2015 Wpuściłem samca i dobrałem największą samicę no i nic się nie dzieje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
splend Posted June 3, 2015 Share Posted June 3, 2015 To jeszcze spytam o wiek tych ryb. Chodzi o to czy tarlaki są dojrzałe rozpłodowo. A możesz wstawić zdjęcie tego akwarium w którym są bojowniki? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pauleta25 Posted June 4, 2015 Author Share Posted June 4, 2015 (edited) o to zdjecie samice trzymałem 2 dni z samcem i nic się nie wydarzyło zapewniłem wszelkie warunki Edited June 4, 2015 by pauleta25 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzesio764 Posted June 4, 2015 Share Posted June 4, 2015 Dla mnie to ten samiec coś niemrawy jest , może chory i nie buduje gniazda? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pauleta25 Posted June 4, 2015 Author Share Posted June 4, 2015 nie sądzę żeby był chory jest agresywny wobec samic i robi zaloty Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzesio764 Posted June 4, 2015 Share Posted June 4, 2015 jest agresywny wobec samic i robi zaloty samieć wogule nie reaguje ucieka przed nimi To wreszcie jak jest? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pauleta25 Posted June 5, 2015 Author Share Posted June 5, 2015 (edited) dzis samiec zrobił nie duże gniazdo gdy podniosłem temperature to doszło że samicy spadała ikrę wraz z samcem zjadali tą ikrę co to oznacza i pózniej razem płyneli do gniazda i razem się opkręcali ale widze ze samiec umiescił w gnieżdzie samice odłowiłem Na tym forum posługujemy się językiem polskim, zaświadczenia o dysleksji i innych dysfunkcjach nie są honorowane. /ahr/ Edited June 5, 2015 by ahr Pisownia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
splend Posted June 5, 2015 Share Posted June 5, 2015 doszło że samicy spadała ikrę wraz z samcem zjadali tą ikrę co to oznacza Napisałem Ci wyżej że ikra bojowników opada na dno skąd jest zbierana przez samca i umieszczana w gnieździe pózniej razem płyneli do gniazda i razem się opkręcali Tak wygląda tarło u tych ryb. Samiec obejmuje samicę, razem się obracają po czym samica składa w stronę gniazda ikrę. ale widze ze samiec umiescił w gnieżdzie samice odłowiłem I dobrze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pauleta25 Posted June 5, 2015 Author Share Posted June 5, 2015 Ikra znajduje się w gnieździe samiec jej pilnuje samica odłowiona co dalej mam robić. Masz na klawiaturze klawisz Caps lock, to radzę dobrze zacznij go używać przy zaczynaniu zdania. Ostatni raz upominam / splend Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
splend Posted June 5, 2015 Share Posted June 5, 2015 Jak wylęgną się młode należy odłowić samca. Poza tym wszystko masz w opisie tej ryby do którego link podałem Ci wcześniej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pauleta25 Posted June 5, 2015 Author Share Posted June 5, 2015 Zaobserwowałem że ikra z gniazda opada na dno czemu tak? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
splend Posted June 5, 2015 Share Posted June 5, 2015 Pewnie dlatego że gniazdo jest dość mizerne. Ale po to samiec się opiekuje ikrą aby ją zbierać i przenosić do gniazda, a przy okazji pewnie i gniazdo poprawia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pauleta25 Posted June 5, 2015 Author Share Posted June 5, 2015 (edited) własnie widze samiec jest nerwowy pływa i zbiera tą ikrę i podpływa do gniazda ,ale co będzie jeśli nie uda mu się odbudowac tego gniazda i ta ikra pozostanie na dnie +2. Nie będę wiecznie upominał abyś stosował się do regulaminu. Edited June 5, 2015 by splend Pisownia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts