Jump to content

Dobór filtra, media etc.

Recommended Posts

Dzień dobry serdecznie ;).
Zastanawiam się nad wyborem filtra. Moi faworyci to:
-hw 302/303

-multikani 800
Mój litraż to 200l (100x40x50).
Planowana obsada to:

-3x gurami mozaikowe
-3x gurami dwuplamy (marmurkowa odmiana)

-ok 10x brzanka purpurowa
-na dno się zobaczy kiedyś, może jakiś piskorek czy coś

Jak niektórzy wiedzą, mam problem z okrzemkami. Jakie wkłady do tego filtra zastosować? Pomyślałem o:
-włóknina, gąbka
-zoolit

-ceramika

Jest ok? 
Z góry dziękuję za pomoc ;).

Ja osobiście jak miał bym wybierać to wziął bym multikani, chodzi o dostęp do zużywajacych się części i sam serwis. W filtrze zostawil bym gąbkę i wpakował na full ceramikę. A co do obsady to zastanowił bym się bo brzanki mogą podgryzać płetwy gurami, poza tym połączenie majestatycznie pływających ryb z "wariatami" to nie najlepsze połączenie...

Wysłane z mojego LG-D722

A co do obsady to zastanowił bym się bo brzanki mogą podgryzać płetwy gurami,
Nie wszystykie brzanki podgryzają płetwy innym rybom.

Co do filtra to zobacz również midikani 800. Zaletą tego filtra jest to że można go ustawić zarówno pod, nad jak i obok akwarium.

Z midikani 800 jest ten problem, że nie ma zapasu gdybym kiedyś miał zamiar powiększyć akwa. W multikani mogę wymienić bezproblemowo pompę, tu nie. U hw303a dużym plusem jest wielkość koszy na media. I chyba wybiorę go. Myślicie, że będzie to dobry pomysł czy niekoniecznie? A co z mediami?

I jeszcze zapomniałem: mam 1 bojownika, może zrobię harem kiedyś. 

Ja sam używam multikani 800 z 2 modułami, mam go w akwarium 126l, teraz działa idealnie, ale to dlatego, że mam delikatną obsadę. Lecz kiedy miałem go przy dosyć ciężkiej obsadzie, no to powiem, że szału nie było. Głównym minusem jest mało miejsca na media, ale to fa się rozszerzyć. Tylko wtedy będzie pompa za słaba. Do 200l poleciłbym coś większego, chyba, że robisz LT.

splend, napisałem, że mogą. Gwiazda, wg mnie kupowanie chinola nie jest dobrym pomysłem, cena kusi owszem, ale ja jednak bym postawił w tym momencie na firmę i jakość. O mediach też pisałem, że gąbka i reszta ceramika.

Wysłane z mojego LG-D722

Przepraszam, najwyraźniej jestem ślepy i w dodatku zmęczony :D. Muszę pomyśleć co i jak. Niestety mam ograniczony budżet, bo 200zł, a i tak będę musiał prosić domowników o fundusze na media...

Edit:

Ja sam używam multikani 800 z 2 modułami, mam go w akwarium 126l, teraz działa idealnie, ale to dlatego, że mam delikatną obsadę. Lecz kiedy miałem go przy dosyć ciężkiej obsadzie, no to powiem, że szału nie było. Głównym minusem jest mało miejsca na media, ale to fa się rozszerzyć. Tylko wtedy będzie pompa za słaba. Do 200l poleciłbym coś większego, chyba, że robisz LT.

No właśnie. A powiedzmy, że dałbym kilka tych modułów i wymieniłbym pompkę to może by się nadało. A kupując tego hw ma się nadmiar. Kosze są duże, coś ok 3l chyba. Myślę, że ładnie by działało. Mokre Łapska działa na tym filtrze, zarzutów nie ma i go chwali. A co do części zamiennych to znalazłem sklep , w którym jest sporo zamienników. Ponoć pobór prądu jest również niższy niż to co podano.  Edited by Gwiazda97

Jak nie planujesz mieć dużego zarybienia, to multikani będzie dobrym rozwiązaniem. Producent podaje, że ten kubełek jest do 320l, jest to pewnie totalny max, myślę, że tak naprawdę górna granica to jakieś 250l. Dodatkowo powiem, że jest bardzo tani i jak na swoją cenę porządnie wykonany, wszystko jest idealnie dopasowane. A co jest też ważne działa bezszelestnie. Mam go w pokoju gdzie śpi, jakieś 1,20m od głowy i w ogóle go nie słyszę, dodam, że nie mam problemów ze słuchem, haha

Cieszę się, że uszy dobrze się mają :D. Co do obsady to napisałem co i jak. Wydaje mi się, że brzany będą wprowadzały trochę zamętu, może przydać się lepsza filtracja. Jeszcze nie robię zakupów, do jutra przemyślę co i jak i zamówię, bo to co aktualnie ma to pozostawię bez komentarza... Jeszcze poczekam na jakieś wypowiedzi. Najbardziej przyciąga mnie hw, zobaczymy jak wyjdzie wszystko. 

Jeszcze coś odnośnie obsady. U mnie kiedyś brzanki w miesiąc wykończyły 3 gurami i to był mój ogromny błąd. Przemyśl jeszcze obsadę.

A może byś napisał jakie brzanki, bo brzanek jest dużo 

Ja np: trzymałem gurami z brzankami wysmukłymi i wszystko było OK  / splend

Jeszcze coś odnośnie obsady. U mnie kiedyś brzanki w miesiąc wykończyły 3 gurami i to był mój ogromny błąd. Przemyśl jeszcze obsadę.

Tak jak pisze splend, są różne rodzaje brzanek. Mnie interesują purpurowa i pięciopręga, a one (z tego co mi mówiono i wyczytałem) nie są tak agresywne. Poza tym w większej grupie wszystko zostaje w grupie. 

Gwiazda97 jeśli nie zgadzasz się z otwarciem tematu to daj znać.

Nie ma problemu, czekam na sugestie ;).

Już zdecydowałem, kupuję hw303a. Dziękuję za wszelkie rady i pomoc ;). Temat do zamknięcia. 

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

• Create New...