pakula666 0 Posted May 28, 2015 Witam mam akwa 25l i żarówke 60v czy to nie za dużo ? Gdy żarówka jest włączona woda ma 27°C a wnocy spada do 24 hoduje same krewety wiec nie wiem czy moze tak byc czy raczej grzałke podkrecic by w nocy nie spadala temperatura??? Share this post Link to post Share on other sites
splend 176 Posted May 28, 2015 A nie lepiej byłoby wymienić tą żarówkę na choćby żarówkę energooszczędną? Raz że się tak nie grzeje, dwa że ma mniejszy pobór prądu, a trzy że 60 W w akwarium 25 l to jest gruba przesada. Share this post Link to post Share on other sites
Lesnik92 0 Posted May 29, 2015 (edited) Kup żarówkę energooszczędną 12-15W. Pamiętaj o tym, by kupić żarówkę o barwie 6500K czyli Cold White. Ten kolor światła jest lepszy dla roślinek. Edited May 29, 2015 by Lesnik92 Share this post Link to post Share on other sites
pakula666 0 Posted May 29, 2015 Dzięki no faktycznie energówka będzie lepsza i mieli tylko 40W więc czhyba jest ok? Lesnik dzięki za info przyda się taka wiedza Splend myślałem że im więcej WAT tym lepiej dla roslin Share this post Link to post Share on other sites
kicaj 12 Posted May 29, 2015 Im więcej lumenów tym lepiej... A im bardziej oszczędna lampa tym lepszy stosunek lm/W. Share this post Link to post Share on other sites