Isztwan Posted May 26, 2015 Share Posted May 26, 2015 (edited) Dane techniczne:Zbiornik - 25l standardOświetlenie - Aquael LED 6WFiltracja - Aquael Fan mini plusOgrzewanie - 25W z termostatemPodłoże - bazalt niestety, planuje wymienić na piachRoślinność:- nurzaniec- kryptokoryny wendti green i brown- rogatek- sagittaria- wgłębka i rzęsa na tafliNawożenie - potas, carbo i PG ClassicParametry - temp 25 stopni, ph 7Akwarium zalane 6 maja.Jak rośliny się rozrosną, mam zamiar wymienić bazalt na piach.Co myślicie o galaxy w tym akwarium? Edited May 26, 2015 by ahr Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TLB Posted May 26, 2015 Share Posted May 26, 2015 (edited) Od razu wymień...ukorzenione rośliny będziesz przesadzał? I potem znowu czekał aż akwa dojrzeje? No troche się mija z celem;-) co chcesz hodować w tym baniaku? Mogę się mylić ale te 6W LED-ów to chyba trochę za dużo jak na ten litraż; i bez CO2 sie nie obejdzie przy tym świetle. Wysłane z mojego LG-D722 przy użyciu Tapatalka Edited May 26, 2015 by TLB Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ahr Posted May 26, 2015 Share Posted May 26, 2015 Podłoże i kamienie trochę pomniejszają optycznie te akwarium. Piach byłby lepszy moim zdaniem. Uważaj z tym classikiem, kryptokoryny i sagittaria wolałyby jakąś kulkę/tabletkę pod korzeń. Mikro w słupie wody może Ci wysypać zielenicami na szybie. @TLB: Te Aquaelowskie 6W to teoretycznie zamiennik 11W modułu, ale jest słabszy. Z pewnością nie daje za dużo światła. Carbo wystarczy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
erykzz Posted May 26, 2015 Share Posted May 26, 2015 Trochę za małe akwarium dla Danio prełowe (galaxy) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
locdog Posted May 26, 2015 Share Posted May 26, 2015 Bzdura. Wystarczający zbiornik na Danio margaritatus. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
erykzz Posted May 27, 2015 Share Posted May 27, 2015 Mówisz, że wystarczy? Ile sztuk tej pięknej rybki? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Isztwan Posted May 28, 2015 Author Share Posted May 28, 2015 Dzięki za sugestie Co do kamieni, to czekam az,sie mech mi rozrośnie w innym akwa i wtedy na nie powędruje. Żałuje wyboru bazaltu ale,to jednak poczeka do kolejnego restartu, pewnie do urlopu na koniec wakacji ;p Co do światła to miałem w tej lampce 11W wspomniane ale niestety padła a Aquael juz ich nie produkuje, te Ledy wypadają optycznie słabo w porownaniu z poprzednikiem, jest o wiele ciemniej. A tutaj fotki poprzedniego wystroju tego akwarium, oraz kilka ze startu tak dla porównia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
locdog Posted May 28, 2015 Share Posted May 28, 2015 Aranżacja z piaskiem sto razy ładniejsza. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted May 28, 2015 Share Posted May 28, 2015 Przy tak małym litrażu nie bawiłbym się w czekanie, tylko od razu powrócił do starego podłoża. Bazalt jest koszmarny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Isztwan Posted May 28, 2015 Author Share Posted May 28, 2015 W takim razie, mam pytanie Nie chce nikt 5kg bazaltu? ;pW weekend powalczę z mini restartem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aisulim Posted May 28, 2015 Share Posted May 28, 2015 Bazalt nie dość, że brzydki to i optycznie zmniejsza Ci akwa. Przy piasku dzieje się wręcz odwrotnie Przyznam, że jak wracałem do akwarystyki to piasek + liście nie bardzo mi się podobały... teraz nie wyobrażam sobie innej możliwości Powodzenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Isztwan Posted May 28, 2015 Author Share Posted May 28, 2015 Jak myslicie, mam możliwość zachowania całej wody na czas restartu, kiedy móglbym zasiedlać zbiornik, tydzień wystarczy? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted May 28, 2015 Share Posted May 28, 2015 Ale podłoże zmieniasz. To restart. Cykl musi się rozpocząć od nowa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andy102 Posted May 28, 2015 Share Posted May 28, 2015 Jak myslicie, mam możliwość zachowania całej wody na czas restartu, kiedy móglbym zasiedlać zbiornik, tydzień wystarczy? Testy, testy i jeszcze raz testy . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Isztwan Posted May 30, 2015 Author Share Posted May 30, 2015 (edited) Przemyślałem wszystko i stwierdziłem, że akwarium zostanie w takim stanie so końca wakacji' wtedy przesiade się na coś większego, myślę nad 45 do 60 litrów i wtedy będzie piach. Tymczasem, dosadziłem nurzańca, przyciąłem rogatka i rozsadziłem go szerzej, a pod krypto i sagittarie włożyłem tabletki od Aqua art'u Edited May 30, 2015 by Isztwan Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Isztwan Posted June 3, 2015 Author Share Posted June 3, 2015 Szybkie pytanie, podaje potas i carbo codziennie, w podłożu mam tabletki, a krypto, ta zielona zaczeła powoli tracić liście, reszta roslin idzie jak burza, powiem jeszcze, że ta krypcia odchorowała swoje juz po przesadzeniu co jest chyba normalne u kryptokoryn. Swoją drogą akwarium, przeszło już mały atak okrzemków, który zwalczyłem ograniczając światło do 4h na dobę. Będę dodawał po godzinie co tydzień aż dojdę do 10 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts