Aisulim Posted May 18, 2015 Share Posted May 18, 2015 Witam. Jako, że nie jestem doświadczony z apisto, to mam zagadkę. Kupując 6 sztuk młodych borelek, wśród nich trafił mi się inny gatunek. Sądzę, że to apisto, ale jaka to tego już nie wiem. Podczas wyławiania wszystkie ryby były przestraszone i blade, więc nie zwróciłem uwagi i nie spodziewałem się tam innego gatunku niż borelli Zagadka może nie być prosta, bo ryba jest młoda i jeszcze nie wybarwiona. W tej chwili ma jakieś 2 cm. Bardzo proszę o podpowiedzi pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapet Posted May 18, 2015 Share Posted May 18, 2015 Bardzo podobna do moich małych "grymli". Moim właśnie zaczyna się pojawiać ta niebieska kreska pod okiem, tylko mają też niebieskie kropki przy płetwie odbytowej. Podobna mocniejsza czarna kropka przy ogonie. Moje nie mają jeszcze zabarwionego czubka płetwy grzbietowej, z tym że mają widoczną pręgę idącą przez oko (ale czasami ona im znika). Więc jak dla mnie jest to: młoda apistogramma viejita, albo macmasteri. Filmik dla porównania: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TLB Posted May 19, 2015 Share Posted May 19, 2015 Albo Apisto. hangsloi. Moje dokładnie tak wyglądały, właśnie z czerwonym zabarwieniem na płetwie grzbietowej. Ponad to tył płetwy grzbietowej jest dość wydłużony. Samiec hangsloi miał taki sięgający poza ogon.Wysłane z mojego LG-D722 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aisulim Posted May 19, 2015 Author Share Posted May 19, 2015 Dzięki za podpowiedzi Panowie. Niestety ciężko mi stwierdzić w tej chwili, który to gatunek. Dodatkową różnicą w budowie porównując do młodych borelli, jest bardziej smukłe ciało. Borelki są jakby bardziej krępej budowy (podobnej w sumie to macmasteri). Za jakiś czas zaktualizuję fotkę jak ryba podrośnie i nabierze dodatkowych cech do rozpoznania . Jeśli ktoś ma jakiś propozycje, to chętnie wysłucham. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts