Jump to content

Pomoc w zmianach?

Recommended Posts

Cześć,mam na imię Kacper,mam 15 lat,moja pasja to historia i zwierzęta.Mam akwarium od 5 lat,ja się nim zajmuje i utrzymuje je z zaoszczędzonych pieniędzy.Umiem raczej sporo :),chciałbym was prosić o pomoc w zmianach.Mam akwarium 72L i chciałbym żebyście pomogli mi wybrać biotop i ryby,restart robię w czerwcu lub lipcu ale chcę się przygotować.

Proszę o pomoc bo mam dość prostych ryb.Chcę czegoś trudniejszego ale takiego żebym mógł za to zapłacić i utrzymać ;) Wiem co to ph itd.Oświetlenie 48 W może być mniej jak trzeba,filtr fan 1-plus i grzałka 100 W.

PS: Czytałem już wiele ale chcę profesjonalnej pomocy.

Musiałbyś podać chociaż parametry wody z kranu i z akwarium.

I mniej więcej napisać co Cię interesuje, nie każdy lubi tanganikę lub BW, żeby ktoś Ci coś polecił musi mieć jakiś punkt odniesienia.

Dla biotopów będzie to na pewno za dużo światła.

Światło mogę zmniejszyć do 24 W(teraz tak mam) parametry aktualne ph 7,Gh 15 oczywiście jak będzie potrzeba mogę zmniejszyć zwiększyć wartości,interesuje mnie tanganika ale z tego co wiem chyba za małe akwarium i jeszcze z tego co się orientuje ryby są drogie.Czarne wody też dobrze wyglądają ale raczej nie umiałbym zrobić takiej sztuki jak niektórzy tutaj na forum.

Na tanganikę akwarium wcale nie jest za małe. Można znaleźć wiele gatunków muszlowców do takiego akwarium. Poszperaj tu na forum, szczególnie w dziale słodkowodne i morskie można znaleźć wiele akwariów zrobionych właśnie na tanganikę.

No tak ale mieszkam w małym mieście,muszlowce już patrzyłem a nie stać mnie żeby dać 8 zł za rybę + przesyłka 30 zł
A w Twojej miejscowość jest w ogóle jakiś sklep akwarystyczny i są w nim jakieś ciekawe ryb? Bo jeśli nie to i tak jak chcesz jakieś inne ryby niż np: popularne gupiki, to będziesz musiał je i tak gdzieś znaleźć i kupić.

Są ryby których nie mogę mieć typu pyszczaki,pielęgnice itd ale i tak tam bym nie kupował ze względu na utrzymanie.Nie chodzi mi o cenę chodzi mi o to żeby były to ryby które wytrzymają podróż i nie zdechną z byle powodu 

chodzi mi o to żeby były to ryby które wytrzymają podróż i nie zdechną z byle powodu

Jak są odpowiednio zapakowane, każda ryba przetrwa podróż tak samo jak i każda ryba nie zdycha z byle jakiego powodu.

Ryby to nie cyborgi, to stworzenia żywe, nie żyją wiecznie i też chorują, najczęściej przez nasze zaniedbanie.

Wiem z doświadczenia chodzi mi o to czy polecacie np. te muszlowce dla mnie.Czy nie będzie to dla mnie za trudne itd jak nie to chyba dziękuje bo zaczęły mi się podobać,tylko jeszcze pytanie  jakie rośliny do nich czy w ogóle można