Nasicornis Posted May 10, 2015 Share Posted May 10, 2015 (edited) Witam Proszę o pomoc w doborze obsady do zbiornika. Nietypowe wymiary bo 80x50 Podłoże Aquasubstrate II+ i mala piaszczysta plaża Z dekoracji dragon stone i może dodam jakiś korzeń Akwarium ma być roślinne, z trawnikiem z parvuli Na dzień dzisiejszy PH wynosi 6,8, ale parametry mogę jeszcze skorygować Proszę o pomoc w dobraniu tam obsady:) Zalezy mi by były to ryby większych rozmiarów i ewentualnie towarzyszące mniejsze, a nie ławica maleństw Edited May 10, 2015 by Nasicornis Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TLB Posted May 10, 2015 Share Posted May 10, 2015 Witaj,Musisz się zdecydować na roślinne albo z większymi rybami. Nie uda się połączyć jednego i drugiego(wiem to z obserwacji kilku akwariów). Ponad to potrzebne też są parametry GH i KH. Ta plaza z piachu prawdopodobnie się wymiesza z substratem. Jeżeli będziesz stosował cokolwiek z CO2 to weź pod uwagę, że pH nieznacznie będzie leciało w dół. Myślę, że jak już się baniak ustabilizuje to można dobierać obsadę. Najpierw podaj parametry wody i światło.Wysłane z mojego LG-D722 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nasicornis Posted May 10, 2015 Author Share Posted May 10, 2015 (edited) KH 5 GH 13 Mierzone tydzień temu ostatnio, mogę po poludniu jeszcze sprawdzić. To PH juz jest po zastosowaniu CO2, przy zakładaniu akwa bylo wyższe. Światło 2x30w i dodatkowo świetlówka ze standardowej pokrywy od akwa 60x30 ale nie wiem jakie ona ma parametry. Właśnie mój błąd ze założyłam baniak "tak jak mi się wizualnie podobało, a nie pod konkretny gatunek:( szkoda mi teraz to rozwalac i robic restart, raz ze sporo pracy w to poszlo, kasy zreszta też, a dwa że ładnie już dojrzewa. Wiec teraz staram się dobrać obsadę ktora dobrze się tam będzie czuła:) Te nietypowe wymiary chyba sporo psują Edited May 10, 2015 by Nasicornis Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Madk Posted May 11, 2015 Share Posted May 11, 2015 Jakby nie roślinne to może barwniaki ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nasicornis Posted May 11, 2015 Author Share Posted May 11, 2015 Właśnie o barwniakach szmaragdowych myślałam na początku. Jakby... Właśnie tam juz jest trawnik z parvuli i nie chce go rozwalać. Szukam rybek które będą mogły żyć na trawniku + plaża z piasku + wysokie rośliny z tyłu... To nie typowy "roslinniak" gdzie rośliny zajmują 70% bańki, tam po prostu jest substrat i parvula a nie piach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts