cob_ra Posted May 7, 2015 Share Posted May 7, 2015 Hej, temat odbiegający dość mocno od tematyki forum, ale poszukuje wszędzie informacji. Poszukuje osób, które użytkują do ogrzewania domów tylko i wyłącznie pomp ciepła czy to powietrznych, czy gruntowych bez wspomagania piecami, kominkami.Byłoby super jakby osoby posiadające tego typu ogrzewanie podały koszt instalacji, koszt eksploatacji oraz powierzchnię domu wraz z ociepleniem. Pomińmy posty typu, słyszałem i ktoś mówił. Oczekuje konkretów bo niebawem muszę podjąć ostateczną decyzję. A mam jeszcze dylematy.Z góry dzięki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Madk Posted May 7, 2015 Share Posted May 7, 2015 Z tego co wiem , najbardziej wydajne było by ogrzewanie ogniwami peltiera, z odpowienio skrecanym napięciem, ale nikt tego nie stosuje bo za mało części wymiennych i rzeczy do popsucia się Dlatego mamy tradycyjne pompy ciepła. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kicaj Posted May 7, 2015 Share Posted May 7, 2015 (edited) Osobiście nie spotkałem się z wykorzystaniem tylko wymiennika ciepła. Zawsze było to razem z połączeniem tradycyjnego ogrzewania i czasem jeszcze z ogniwami/kolektorami. Weź pod uwagę że takie drugie źródło ciepła to zabezpieczenie przed awarią, a awarią pompy ciepła jest kosztowna i czasochłonne w naprawie. Zamiast tradycyjnego pieca można oczywiście kominek z płaszczem wodnym. No ale ja tam ekspertem nie jestem, tyko się tym interesowałem... Madk możesz coś więcej o tych ogniwach Peltiera do ogrzewania? Jakiś link bo się nie spotkałem... Choć ogniwa używałem dość intensywnie do czegoś innego Edited May 8, 2015 by kicaj Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Madk Posted May 7, 2015 Share Posted May 7, 2015 (edited) Właśnie nie używa się bo są zbyt mało awaryjne ,ale gdzieś kiedyś był na to pomysł tylko że to raz zrobione zostaje i co i aż sie popsuje zasilacz bo z ogniwami o popsucie ciężko dlatego nie robią tak. Więc w teori musiał byś robić to diy + prostownik radiator na zamówienie i ciepło rozprowadzane jak kominkowe no ale to diy dla hardkorów:) Edited May 7, 2015 by Madk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cob_ra Posted May 12, 2015 Author Share Posted May 12, 2015 Znajomy co nam będzie wykonywał wszystkie prace zarówno wod-kan jak i co z cwu. Daje gwarancję wykonanych wszystkich prac. W ciągu kilku lat kilkanaście pomp założył i wszsytko działa poprawnie bez awarii. Kotłowni w salonie nie chcę, to są dodatkowe koszty po za tym. Lekko 15-20 tys trzeba wydać. W miejscu kominka w projekcie ma stanąć akwa większe i to już postanowione Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
misiek1784 Posted May 12, 2015 Share Posted May 12, 2015 Raczej kiepskie miejsce na zbieranie opinii o tego typu sposobach ogrzewania domu, zajrzyj na elektrodę... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cob_ra Posted May 13, 2015 Author Share Posted May 13, 2015 Wiesz wszędzie mogą być ludzie którzy maja różne systemy w domu i pytać nigdy nie szkodzi. Prześledziłem dziesiątki wątków i setki postów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts