mr_netlex Posted May 3, 2015 Share Posted May 3, 2015 (edited) Mam standardowe akwarium 54l i standardową świetlówką 15W 6500K. Chciałbym dołożyć dwa paski Led rgb po 50 CM każdy po 7,5W. Spotkałem się gdzieś z taką teorią że led np. 7.5W daje tyle światła co świetlówka 15W. Ile jest w tym prawdy? Znalazłem ofertę na Allegro http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=5255870031 Moje pytanie: Czy takie coś się na da i czy będą mi przy tym rosły rośliny? Jeszcze pytanie do przełącznika/pilota: Czy ktoś tego używał i co o tym sądzi. Na tym RGB mi nie zależy więc jestem otwarty na inne pomysły. Dziękuję za pomoc;) Edited May 3, 2015 by mr_netlex Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
URSUS Posted May 3, 2015 Share Posted May 3, 2015 Paski czy moduły LED są zbudowane z różnych diod. Ich skuteczność świetlna waha się w przedziale 25-300 lm /W. Dla przykładu chyba najbardziej popularne smd 5050 około 90 lm/W . Skuteczność świetlna świetlówek to przedział 50-100 lm/W. Więc jak sam widzisz nie ma jednego uniwersalnego przelicznika dla porównania LED z świetlówką . Programator, czy jak to nazywasz przełącznik/ pilot używam do zwykłych białych LED w celu ustawiania różnych programów mrugania, poza tym ma funkcje płynnej regulacji intensywności świecenia i w przypadku RGB wysterowania świecenia konkretnych kolorów. Mam znikome doświadczenie z LED-ami RGB i nie chcę cię wprowadzać w błąd, ale wydaje mi się że bez programatora nie wysterujesz żeby RGB świeciły na biało. Poczytaj w necie jest pełno informacji na ten temat. Z doświadczenia wiem, że nie warto kupować Chińskich LED-ów. Dobierając zasilacz, dobierz go ze sporym zapasem mocy (25-33%) inaczej może szybko się popsuć, a same LED na wyżyłowanym zasilaczu będą słabiej świecić. Jak nie zależy Ci na LED-ach RGB kupuj zwykłe białe, powinno być sporo taniej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts