Jump to content

Mętna woda, parametry w normie

Share

Recommended Posts

Witam!

Przez ostatnie 3 lata miałem zbiornik Malawi, 6 tygodni temu zmieniłem profil zbiornika na roślinne z rybami, od dwóch tygodni mam mętną/białą wodę. Ale od początku.

Akwarium 700 l, oświetlenie 2 x LED 160 W ZetLight 6400, podłoże Aqua Substrate II+, filtracja 2x EHEIM PROFESSIONEL 3 2075 z deszczownicą + EHEIM PROFESSIONEL 3 2080, wkłady fabryczne. Obsada: tęczanki mix 28 szt, Brzanka Denisona 7 szt, piskorek Khuli Khula 5szt, otoski 10 szt, kirysek Sterby 10szt, krewetki, zbrojnik 2szt, szydlik 2 szt, bojownik, półdziobek 5 szt, dużo roślin, korzeń. Nawożenie w tym momencie tylko Easy Carbo i CO2 z butli. Parametry NH4, NO2, PO4 - nieoznaczalne, NO3 - 10, pH 6,8.

Dwa tygodnie temu po podmianie woda zaczęła mi gwałtownie mętnieć, zrobiła się biała, z zieloną poświatą (było to po podmianie wody około 20% kranówki), pierwsza myśl była że cykl azotowy niedomknięty. Dodałem bakterie (tydzień temu) Stability - bez efektu. Później przyszło mi na myśl że może jednak zakwit wody bo pojawiły się glony nitkowate - dałem siarczan miedzi, dalej bez efektu poza tym że glony nitkowate wykitowały. Szczerze mówiąc kończą mi się pomysły, może to jakieś bakterie? Zmętnienie jest mniejsze z rana, nasila się z upływem dnia. Dodam tylko że do podmian zawsze używałem kranówki ( w poprzednim zbiorniku). Proszę o radę bo się normalnie o depresję ocieram.