Jump to content

Restart, wymiana podłoża a helenki

Recommended Posts

Mam jeszcze takie pytanie zamówiłem na allegro piasek atestowany i czy to normalne że przy płukaniu robi się piana? Dodam że wczoraj wrzuciłem do akwa 25l piasek żeby zobaczyć jaka będzie woda i jest biała że tak powiem. Czy przy takiej wodzie wpuszczać ryby do zbiornika?

Jaki to piasek najlepiej daj linka do aukcji  .

Trzeba było iść do byle budowlanego sklepu/marketu  i kupić zwykły piasek do piaskownic z atestem za 20zl /25kg .

Przy płukaniu może zrobić się lekka piana ,ale bez przesady ,a to że woda biało to słabo wypłukany piasek .To zmętnienie opadnie po jakimś czasie.

Ja mam zawsze piach z OBI i piana przy dwóch pierwszych płukaniach piana jest, więc nie ma co się martwić ;)

Czy przy takiej wodzie wpuszczać ryby do zbiornika?

Woda musi być przede wszystkim dojrzała. 4 tygodnie najlepiej, zależy od testów. 

Mam do was pytanie mam zamiar wymienić podłoże ze żwirku na piasek

Woda musi być przede wszystkim dojrzała. 4 tygodnie najlepiej, zależy od testów.

Akwarium restartowane, to nie to samo co świeżo założone.

Jeśli restart jest robiony na starej wodzie i dojrzałym filtrze, to można wpuszczać obsadę już po 24h.

Edit: Dodam ,że filtr podczas restartu powinien ciągle pracować, inaczej bakterie po około 2h wyginą.

Tak z 1/2 to stara woda na starym filtrze wypłukane tylko gombki na starej wodzie, zrobiłem błąd gdyż przy odpowietrzaniu filtra, syff z filtra wleciał do akwa a filtr tego nie zbiera czy to normalne że filter sobie z tym nie poradzi? Dodam że akwa jest jeszcze dość mętne ale już dużo mniej :) tutaj link do piasku http://allegro.pl/show_item.php?item=5242954857

Edited by Dominik666

To w podłożu znajduje się większość bakterii i jego wymiana może zachwiać stabilność zbiornika. Sam malutki filterek tego nie ogarnie na pewno. 

Gdy wymieniam podłoże to nie ładuje ryb do akwarium.