Jump to content

Wzmocnić oświetlenie bez skutków ubocznych?

jimbo93
 Share

Recommended Posts

Witam!

Na początek przybliżę trochę sytuacje. Mój zbiorniczek ma już 3 miesiące. Zasadziłem już sporo roślinek i 90% z nich pada w dość krótkim czasie. Oświetlenia mam jak to bywa w oryginalnych klapach 2x 18w T8. Do tego jest jeszcze listwa led jako światło nocne/ ozdobne, ale tego nie ma co brać pod uwagę. Akwarium ma 190L. Jego wysokość to aż 60cm, przez co mniejsza ilość światła dociera do dna.

1 Do rzeczy- noszę się z zamiarem dołożenia 2x 24w T5 + odbłyśniki. Po odjęciu objętości podłoża wyjdzie 0,45w/l. Pytanie czy nie jest to zbyt wiele, gdyż od razu uprzedzam, że dozowanie co2 odpada w moim przypadku. Jeżeli zamontuje takowe oświetlenie nie będę miał problemu z glonami? Czy jest to odpowiednia ilość światła bez co2?

3 Jeżeli pomysł jest dobry to jaki mix 4 świetlówek zastosować. Myślałem na przód 2x dayliht 6500k, a na tył 1x aquastar 10000k i 1x grolux 8500k, gdyż większość roślin jest na tyle.

2 Mam również pytanie poboczne, ponieważ mam zamiar dokupić kubełek, bo teraz mam tylko jakiegoś wewnętrznego chinola. Wyczytałem na którymś z forów, że kubełek przy akwa low tech może być wręcz szkodliwy dla roślinek. Bo takie to akwa będzie bez nawożenia co2. Prawda to?

Z góry dziękuje wszystkim pomocnym forumowiczom!!!!! :mrgreen:

1. Myślę, że do 0,5W/l możesz dokładać światła bo teraz rzeczywiście masz dosyć mało (tym bardziej, że akwa jest wysokie). Jeśli roślin jest wystarczająca ilość i będą poza tym światłem dostawały odpowiednie nawożenie to i glonów nie powinno być za wiele :)

2. Mix barw światła na moje oko ok :)

3. Co do kubełka to się nie wypowiem bo mam za małe doświadczenie w low techach.

Napisz jakie stosujesz nawożenie i jakie podłoże? Może tu nie leży problem tylko w oświetleniu?!

Po odjęciu objętości podłoża wyjdzie 0,45w/l.

Przy przeliczaniu W/L nie odejmuje się objętości podłoża itd., podaje się objętość akwa bruuto, czyli szkła po jego zewnętrznych wymiarach ;)

Przy tej wysokości akwa powinieneś uderzyć w HQI.

Dlaczego mix barw do d? Z tego co wyczytałem ( a sporo tego było) to roślinki najlepiej wykorzystuje barwę rzędu 8000- 8500k

Najlepszym światłem są okolice 5500-6500K i taka powinna być podstawowa świetlówka, 10000K roślina nie wykorzystuje, a 8500K można ew. użyć jako dodatek do 5500-6500K.

Edited by Sławek121

Dzięki za pomoc czyli wrzucić 3x 6500k i ew. 1x 8500 i będzie git?

Będzie dobrze.

Co z moim drugim pytaniem? Kubełek potrzebny czy raczej dobry wew. mechanik wystarczy?

Kubeł jest lepszy i do tego litrażu polecam. Jak by co to celuj w Jbl, Eheim, Unimax.