Jump to content

Świetlówka liniowa LED

zaq
 Share

Recommended Posts

Cześć wszystkim!

Ciągle myślę o podkręceniu oświetlenia w swoim zbiorniku w taki sposób, że by było ono na tyle duże, że najniższe roślinki będą bez problemu rosły. Mam akwarium 450l i takie oświetlenie: standardowe, czyli 2x36W t8 oraz dokupiłem dwie świetlówki LED o długości 70cm jedna ma barwę zimną, a druga neutralną, diody typu 5730 (chyba takie, ale na 100% nie jestem pewny; kto wie to proszę mnie poprawić). 70cm, dlatego że w drugiej części mam sam piasek korzeń i na nim mikrozorium, więc nie potrzeba dodatkowego oświetlenia. Szukając rozwiązań do mojego akwarium znalazłem coś takiego: http://www.obi.pl/decom/product/Skan_%C5%9Awietl%C3%B3wka_liniowa_LED_120_cm_20_W_6400K/6065247. Mam dwa pytania co do tej świetlówki (może ktoś ma, albo zastanawiał się nad zakupem?):

1) Czy aby podłączyć tą świetlówkę zamiast standardowej wystarczy wyjąć standardową i zamontować tą LED, czy oprócz tego należy coś zmodyfikować, przerobić?

2) Czy jest sens zawracać sobie tym głowę?