Tośka Posted April 20, 2015 Share Posted April 20, 2015 Witam, na wstepie zaznaczam, ze jestem początkującym akwarystą, ( wiec mnie nie zabijcie) i MUSIAŁAM wyczyścic akwarium ok 450 L. Ponieważ miałam szlam na dnie i plagę świdrów spuściłam całą wodę, wygotowałam kamienie(niestety wraz ze ślimakami, bo było ich tyle, ze nie było możliwości powybierać wszystkich), wyczyściłąm dokładnie akwarium, filtry i co sie tylko dało, napełniłam zbiornik wodą przegotowaną wymieszanej z surową ( chciałam przykombinować i dodałam troche ciepłej, żeby temp się szybciej podniosła). Jak zawsze przy podmianach dolałam Antychlor i Esklarin. Po 6 ciu godz wpuściłąm ryby, a jakiś czas póxniej woda zrobiła się mleczno biała. Co zrobiłam źle, to juz wiem, ale co dalej??? Myślałąm o dodaniu bakterii nitryfikacyjnych. ( tak wiem. chemia) Filtry dwa chodzą non stop, a jak z napowietrzaniem??? włączyć, czy lepiej nie??? . Troche sie martwię, czy te ugotowane śliamki nie będa mi gniły w zbiorniku. Gotowanie podłoża było radą znajomego akwarysty. Co do slimaków, bocje nie dawały rady, a była ich plaga. Pomózcie, bo pytałam na kilku forach na FB , ale poza "dobrymi radami" w stylu blondynki nie powinny sie brac za takie rzeczy, nie uzyskałam konkretnej pomocy. Dzieki . Toska. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
neo_82 Posted April 21, 2015 Share Posted April 21, 2015 Albo pierwotniaki i powinno za kilka dni się ustabilizować.Albo wybuchła ci tzw. bomba azotowa.Trzeba było zostawić sobie trochę wody z akwarium.Bakterie inciltracyjne (Nitryfikacyjne... /Luna) to nie takie zło.Przyciemnić i napowietrzać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts