danielos8555 Posted April 9, 2015 Share Posted April 9, 2015 (edited) Koleżanki i Koledzy z forum, Od kiedy mam akwarium, to ciągle borykam się z tym, że słabo rosną mi rośliny i nie mogę sobie z tym poradzić. Posadzę rośliny wszystko jest ok zaczyna rosnąć, a za jakieś 2 - 3 miesięy gnić, marnieć itp. Wyrzucam i dalej sadzę i znowu to samo masakra . Co robić, poniżej starałem się opisać mój zbiornik zgodnie z wytycznymi i tak: 2. 80x35x40 -112L3. Oświetlenie: 2x24W, 8500K i 6500K, świecę 10h 4. Zbiornik założony w grudniu 20135. Wodę podmieniam, raz na tydzień 25L kranówka. Parametry wody, jakie znalazłem na stronie wodociągów: średnia max mg CaCO3/l 224,7 259 mval/l 4,5 5,2 mg Ca +2/l 89,9 103,6 milimole Ca 2,2 2,6 stopnie niemieckie (dH) 12,6 14,5 stopnie francuskie 22,5 25,9 stopnie angielskie 15,7 18,1 skala twardości woda średniej twardości średnia max Magnez mg/l 12,1 13,8 Sód mg/l 61,8 80 Wapń mg/l 72,4 90 Nie dodaję, żadnych uzdatniaczy tylko odstaną 24h.Testy wody w akwarium jakie posiadam(zoolek kropelkowe): NO2. 0 NO3. 20 PH. 7,5 PO4. 05-1 6. Nie7. Nie8. Raz w tygodniu odmulam dno przy podmianie, i czyszczę szybę czyścikiem magnetycznym. 9. Temperatura 25 stopni, grzałka z termostatem.10. Carbo w płynie 2ml/dziennie od początku założenia akwarium Sole stosuję od marca 2015 Potas – 15mg/l Magnez 3mg/l od wczoraj: Azot 10mg/l (nie jestem pewny co do tego azotu) 11. Nie12. Obsada: Platki 6sztuk Gupiki 12 sztuk Kiryśnik 1 sztuka Glonojad 1 sztuka (jak na zdjęciu) Danio 3 sztuki 13. Niestety dokładnych nazw roślin nie znam, ale są to dwa rodzaje. Żabienica i coś jeszcze J Dwie żabienice po prawej i lewej stronie są jakieś pół roku i nie były przesadzane, po jakimś czasie zaczęły marnieć ale wiedzę, że odrastają nowe liście. Natomiast wszystkie które posadziłem pomiędzy nimi są od miesiąca, ale już zauważam, że liście zaczynają robić się jaśniejsze Na pierwszym plamie rośliny posadziłem jakieś 3 tygodnie temu, niektóre z nich zaczęły rosnąć, a potem przestały w czym problem nie wiem. 14. Podłoże to bazalt o granulacji 3-4 mm, a pod nim substrat florapol JBL(od grudnia 2013) Ozdoby: korzeń i kokos. 15 Filtr eheim 2073 włączony 24/h, wkłady to: Eheim MECH pro Eheim bio MECH Eheim SUBSTRAT pro Ostatni raz wkłady wymieniłem w listopadzie 2014, gąbki płuczę w wodzie z akwarium. 16. Ryby karmię raz dziennie oraz jeden dzień w tygodniu bez karmienia. Pokarm to płatki na zmianę z granulatem spervit tropicala, dodatkowo raz w miesiącu ochotka mrożona. Edited April 9, 2015 by danielos8555 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzesio764 Posted April 11, 2015 Share Posted April 11, 2015 NO3. 20 od wczoraj: Azot 10mg/l (nie jestem pewny co do tego azotu) Pytam , po co ? Jeśli jest pod dostatkiem. PO4. 05-1 Tym się zajmnij. A micro jakieś stosujesz? stopnie niemieckie (dH) 12,6 14,5 Sole stosuję od marca 2015 Magnez 3mg/l Moim zdaniem nie potrzebnie , masz średnio twardą wodę i jeszcze dajesz MG to może blokować pobieranie Potasu i tu może być problem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lotnik911 Posted April 11, 2015 Share Posted April 11, 2015 Masz światla 0,4w/l dodaj zestaw do modernizacji oswietlenia 2x24w to bedziesz mial 0,85w/l i mysle ze bedzie wszystko ok. Nie zapominajac o nawozach w plynie potas, zelazo itp. Wysłane z mojego Lenovo A820 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
danielos8555 Posted April 11, 2015 Author Share Posted April 11, 2015 Ok więc odstawiam azot i magnez. Jeśli chodzi o PO4 to co teraz mogę zrobić, żeby zbić? Micro, żadnego nie leję nie bardzo wiem jakie i od jakich dawek zacząć Masz światla 0,4w/l dodaj zestaw do modernizacji oswietlenia 2x24w to bedziesz mial 0,85w/l i mysle ze bedzie wszystko ok. Nie zapominajac o nawozach w plynie potas, zelazo itp. Wysłane z mojego Lenovo A820 przy użyciu Tapatalka Nie chcę zwiększać światła bo będę musiał zainwestować w butle Co2 a jak narazie mnie nie stać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzesio764 Posted April 12, 2015 Share Posted April 12, 2015 Jeśli chodzi o PO4 to co teraz mogę zrobić, żeby zbić? Nie zbić tylko podnieść do odpowiedniego poziomu NO3. Micro, żadnego nie leję nie bardzo wiem jakie i od jakich dawek zacząć Kup gotowca AquaArt Classic , dawkowanie masz na etykiecie. dodaj zestaw do modernizacji oswietlenia 2x24w to bedziesz mial 0,85w/l i mysle ze bedzie wszystko ok Nie pisz bzdur , taka solarka dla ryb ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DavyJones Posted April 12, 2015 Share Posted April 12, 2015 Masz światla 0,4w/l dodaj zestaw do modernizacji oswietlenia 2x24w to bedziesz mial 0,85w/l i mysle ze bedzie wszystko ok. Nie zapominajac o nawozach w plynie potas, zelazo itp. I wysadzi sobie to akwarium w powietrze. Przy takim mocnym oświetleniu bez CO2 atak glonów murowany. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lotnik911 Posted April 12, 2015 Share Posted April 12, 2015 Wiec niech zainwestuje, a naprawde warto. Atakuj wroga gdy jest nieprzygotowany, pojawiaj się tam, gdzie nie jesteś oczekiwany Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DavyJones Posted April 12, 2015 Share Posted April 12, 2015 Wiec niech zainwestuje, a naprawde warto. Atakuj wroga gdy jest nieprzygotowany, pojawiaj się tam, gdzie nie jesteś oczekiwany Oczywiście, że warto. Ale jak CO2 nie jest podawane to bezpieczniej jest nie zwiększać oświetlenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
danielos8555 Posted April 12, 2015 Author Share Posted April 12, 2015 Nie zbić tylko podnieść do odpowiedniego poziomu NO3. Więc wychodzi na to że powinienem fosfor mieć na poziomie 2 mg/l. Czy to nie przyczyni się do rozwoju glonów?Jak pisałem narazie CO2 odpada, może kiedy. .. teraz chcę utrzymać akwarium z tym co mam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts