mrokalo Posted April 8, 2015 Share Posted April 8, 2015 (edited) Witam , poprzedni projekt zaatakowały krasnorostry , postanowiłem więc zrobić restart . Kolejnym powodem była chęć przeprowadzenia korekty w obsadzie , ograniczenia roślinności , zmiana aranżacji oraz tła , no i ogólne porządki . Restart zmuszony byłem przeprowadzić w ciągu jednego dnia , gdyż nie mam możliwości przenieść mieszkańców na dłużej niż kilka godzin . Użyłem ok. 80% starej wody , oraz całego piachu który był w zbiorniku , filtr na razie nie czyszczony . Cała operacja trwała ok. 12 godzin i masę pracy , najdłużej zeszło się przy płukaniu piachu i przesiewaniu go przez drobne sitko aby oddzielić manado które było jednak wielkim błędem . Najbardziej szkoda mi substratu aquabasis który też został wywalony , ale mam nadzieję że na kulkach g-t też źle nie będzie . W zbiorniku nie będzie już raczej roślin typu nurzańca , będą raczej rośliny nad którymi można zapanować i nie rosną tam gdzie chcą , ogólnie ma być minimalistycznie . Opis zbiornika . Wymiary : 70x35x40 proste z pokrywą . Oświetlenie : 2 X 24W SYLVANIA AQUASTAR 10000k OSRAM 830 3000k Świecone 10 godzin dziennie , z czego 70% czasu sama 3000k . Dziś 3000k będzie wymienione na 6500k DeLux HO Osram . Filtracja : JBL Cristal Profi e901 Eheim skimmer Prefiltr Gush . Ogrzewanie : Aquael Gold 100W Podłoże : Piasek kwarcowy . W najbliższych planach kulki g-t . Wystrój : Korzenie . Kamienie . Tło folia czarny mat . Roślinność : Echinodorus 3 rodzaje . Sagittaria platyphylla . Nawożenie : AquaArt cała linia , na razie będę tyko podawał carbo i potas Obsada : 1+1 Ramireza standard + 2 samice electric blue . 8x Otosek 8x Kirysek Panda Kilkanaście Helenek W planach ławica , myślę o 12 red phantom tetra , ale czekam na waszą pomoc i radę co ewentualnie innego . Parametry wody : pH 6,5-6,8 Gh 6 kh 4 kh , Gh mogą być odwrotnie , dokładnie podam wieczorem . Wygląd : Było : Jest : Zapraszam do wyrażania swoich opinii . Pozdrawiam mrokalo . Edited April 8, 2015 by mrokalo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aisulim Posted April 8, 2015 Share Posted April 8, 2015 Akwa całkiem fajne wyszło, jedyne czego mi brakuje to zaśmieconego dna Osobiście dałbym tu parę garści liści, a usunął te kamienie po rogach. Zamiast liści ewentualnie posadziłbym jakieś niższe roślinki bo pustawo przy dnie. Oczywiście jak się rozrośnie to zacznie to zupełnie inaczej wyglądać. Będę podglądał Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrokalo Posted April 8, 2015 Author Share Posted April 8, 2015 Tak tak , o liściach i szyszkach nie napisałem ale dla mnie to naturalne że muszą być , o roślinach na pierwszy plan też już myślę , pewnie jakiś anubias i coś małego będzie , po rośliny jednak muszę jeździć do Warszawy albo allegro bo u mnie wybór przeciętny . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
locdog Posted April 8, 2015 Share Posted April 8, 2015 (edited) Nie musisz pchać tu liści. Posadź Sagittarie subulate. Dno z czasem samo się zasyfi. Anubias to nie Ameryka. Edited April 8, 2015 by locdog Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrokalo Posted April 9, 2015 Author Share Posted April 9, 2015 Kolejny dzień prac nad zbiornikiem po restarcie . Dziś wyczyszczony kubeł , zmieniona świetlówka z 3000k na 6500k , w podłoże wsadzone kulki JBL bo do takich miałem tylko dostęp . W kubełku był taki syf , że się teraz nie dziwię że wywaliło mi krasnalami . Zastanawiam się również nad zmianą statecznika z 2x24 na 2 X po 1x24 , tak żeby świetlówki były od siebie nie zależne i żebym nie musiał grzebać codziennie pod pokrywą aby włączyć i wyłączyć dodatkową świetlówkę . Czy ktoś stosował kulki pod korzenie JBL ? Czy spełnią swoją rolę , czy lepiej kupić tradycyjnie kulki GT np. od Sławka ? Zastanawiam się dalej nad roślinami na pierwszy plan , może coś mi doradźcie co się będzie fajnie komponowało z obecnym wystrojem . Na pewno nie chcę czegoś co rośnie jak chwast , także Sagittaria subulata którą doradza locdog raczej odpada . Może jakieś małe Echinodorusy ? na pewno coś z biotopu . Bardzo proszę o rady . Zamówiłem już również Red Phantom Tetra 12 szt , będą pewnie we wtorek razem z nową kostką 30l aquaela czy nie za dużo / mało tych Phantomów ? To chyba wszystko , foto po zmianie świetlówki zrobię wieczorem . Pozdrawiam . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Deadmau5 Posted April 9, 2015 Share Posted April 9, 2015 Z żabienic to sp. jaguar by się nadała na pierwszy plan,u mnie rośnie bardzo powoli ale to dlatego że mam ciemno Kulki bierz standardowe,brałem od Sławka i są ok.Sklepowe droższe i przereklamowane. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrokalo Posted April 13, 2015 Author Share Posted April 13, 2015 Wiem że miało być minimalistycznie , ale mam nadzieję że w tym tygodniu dojdą jeszcze : - Echinodorus sp.Jaguar 2szt. - Lobelia sp.mini 10szt. - Staurogyne Porto Velho 10szt. - Echinodorus Angustifolius 8szt. Do tego kulki GT . Mam też nadzieję że jutro już będą nowi mieszkańcy , czyli : 12 X Hyphessobrycon sweglesi . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrokalo Posted April 15, 2015 Author Share Posted April 15, 2015 Dziś doszli nowi mieszkańcy , maluchy na razie słabo wybawione , ale w ławicy prezentują się świetnie , oto mi chodziło i jestem bardzo zadowolony . Wcześniej udało mi się uchwycić electric blue . Mam nadzieję że jutro dojdą rośliny , pojutrze szyszki , liście i trochę sprzętu . Przepraszam za jakość zdjęć ale pstrykane na szybko telefonem . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andy102 Posted April 16, 2015 Share Posted April 16, 2015 Jakieś takie we mnie się budzi spostrzeżenie, że po mimo przeprowadzonego restartu w zeszłym tygodniu, nadal cały czas coś mieszasz, wymieniasz, dodajesz, a końca tego nie widać . Chyba troszkę nie do końca wszystko zaplanowałeś? Szkoda, że już są w zbiorniku ryby. Muszą na klatę przyjmować dawki stresu związane z ciągłymi manewrami w zbiorniku. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrokalo Posted April 16, 2015 Author Share Posted April 16, 2015 (edited) W zbiorniku od restartu nic nie grzebałem , wsadzone zostały tylko kulki pod korzenie , wyczyściłem kubeł i zmieniłem jedną ze świetlówek , nie nazwałbym tego grzebaniem Wczoraj doszła nowa obsada więc została wpuszczona , a nowych roślin jeszcze nie mam więc albo czytasz nieuważnie , albo nadinterpretujesz Moim celem jest stworzenie jak najlepszych warunków dla mieszkańców , i bez wyraźnej potrzeby grzebał w zbiorniku nigdy nie będę . Właśnie doszły nowe rośliny od Sławka , żeby wszystkich uspokoić wsadzę je dopiero jutro jak dojdą szyszki i liście PEACE . Edited April 16, 2015 by mrokalo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrokalo Posted April 23, 2015 Author Share Posted April 23, 2015 Witam . Do zbiornika doszły nowe roślinki , teraz tylko czekać aż się ładnie wszystko rozrośnie . Wczoraj podczas podmiany wody zamontowałem oddzielny statecznik na drugą świetlówkę , wszystko oczywiście na programatorach elektronicznych . Jest tak : 10.00 - 14.00 Świetlówka z tyłu 6500k 14.00 - 16.00 Obie świetlówki 6500k + 10000k 16.00 - 20.00 Świetlówka z przodu 10000k Zastanawiam się czy nie zmienić aquastara na groluxa , co wy na to ? No i myślę nad oświetleniem nocnym , tak żeby świeciło powiedzmy do 23.00 , chodzi mi o taki zestaw : https://www.akwarystyczny24.pl/aquawild-moon-led-czerwony-1m-%7C-oswietlenie-nocne-do-akwarium-najwyzsza-jakosc-p-5918.html?osCsid=1de35a603fdc0750cdea36bddd2ccf6e tylko jaką barwę wybrać ? Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted April 23, 2015 Share Posted April 23, 2015 Przytnij szczyty Lobelii i Staurogyne, szybciej się zagęszczą. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrokalo Posted April 29, 2015 Author Share Posted April 29, 2015 Do zbiornika doszło oświetlenie nocne , jednak w kolorze czerwonym , czas świecenia 8-10 i 20-22 . Na zdjęciu wygląda strasznie jasno , w rzeczywistości jest bardzo fajnie stonowane . Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
psyho39 Posted April 29, 2015 Share Posted April 29, 2015 Dlaczego akurat taki rozrywkowy kolor? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrokalo Posted April 29, 2015 Author Share Posted April 29, 2015 Wydawał mi się najbardziej naturalny , do wyboru był jeszcze niebieski , zielony i mieszany " disco " . Jak prosiłem o pomoc w wyborze odzewu nie było , więc zdecydowałem się na czerwony . Tak jak napisałem w rzeczywistości jest dużo bardziej stonowany i tak nie wali mocno po oczach Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts