Jump to content

[100] Jakie ryby przydenne / Obsada.

mariusz123
 Share

Recommended Posts

Hej jestem właśnie w trakcie zakładania akwarium i dobrałem do warunków mojej wody kranowej pewną obsadę ale mam problem z doborem rybek przydennych ( czyścicieli ) . 

A oto planowane ryby:

x5 Molinezja Ostrousta

x10 Gupik Pawie Oczko

A to parę  informacj dla was:

- Akwarium 100l o wymiarach  80x35x35

- Filtr hw-302

- Mam grzałke , napowietrzacz i termometry 

- Podłoże mieszane piach z żwirkiem ( wysepka z piachu na około 3/4 akwarium )

- Wa akwarium około 20-30 roślinek połowa to mchy 

- Oświetlenie 2x 15W 

- Woda Ph 8 ( będzie zbijane do 7,5 ) Kh 14 Gh 15

Proszę o doradzenie mi ryb na dno bo wiem że kiryski  i zbrojniki raczej odpadają a więc jakie . Proszę o dość szybkom odpowiedź.

A i jeszcze jedno co sądzicie o moim filtrze i jakie media filtracyjne polecacie.

Z góry dziękuje i pozdrawiam.

Woda Ph 8 ( będzie zbijane do 7,5 ) Kh 14 Gh 15

Proszę o doradzenie mi ryb na dno bo wiem że kiryski i zbrojniki raczej odpadają a więc jakie . Proszę o dość szybkom odpowiedź.

Witam, osobiście polecam kirysy (spiżowy u mnie). Bardzo spokojne i przyjazne rybki.

Zobaczyłeś jakie kolega ma parametry wody i co napisał pod spodem?

Po co pisać głupoty?

Jak zamierzasz tak dalej robić to pomyliłeś fora.

A ja się zastanawiam czy do takiego akwa da radę wpuścić przylgę chińską?

Myślę że kiedy autor tematu tak jak napisał w pierwszym poście będzie chciał zbić pH do 7,5 to zarówno parametry jak i wielkość akwarium byłyby dla przylgi chińskiej odpowiednie. Jest tylko jeden problem. Przylgi chińskie nie lubią zbyt ciepłej wody. Optymalna dla nich temperatura to 21 -23*C, natomiast molinezje które planuje do swego akwarium autor są rybami bardziej ciepłolubnymi i tu będzie problem z połączeniem temperatur.

Co do planowanej obsady to ja bym mimo wszystko wymienił te molinezje na np: zmienniaki.

Nie macie innych propozycji?

Problem w tym, że masz wodę zasadową i twardą, a wszystkie powszechne przydenne ryby to gatunki raczej wód kwaśnych i miękkich.

A i jeszcze jedno co sądzicie o moim filtrze i jakie media filtracyjne polecacie.

Wielu miało i nie narzekało, chociaż to chyba nie jest produkt najwyższej jakości ;)

Co do mediów to ja preferuję napchać maksimum ceramiki ile się da i dać gęstą gąbkę jako prefiltr na rurkę zasysającą. Gęsta gąbka wymagać będzie czyszczenia co 2-3 tygodnie, czasem częściej, ale przynajmniej nie musisz otwierać kubła (im rzadziej otwiera się kubełki tym lepiej ;) ).

Hej jestem właśnie w trakcie zakładania akwarium i byłem rozczarowany tym że nie mogłem dobrać rybek takich jak Molinezja Ostrousta i Gupik Pawie Oczko rybek na dno a więc postanowiłem zebrać się i dobrać nową obsadę.

A oto planowana obsada:

x5 Gurami Dwuplamisty lub Gurami Mozaikowy

x10-15  Razbora Klinowa

x4  Otosek przyujściowy 

x6 Kirysek Spiżowy lub Kirysek Albinos

A to parę  informacj dla was:

- Akwarium 100l o wymiarach  80x35x35

- Filtr hw-302

- Mam grzałke , napowietrzacz i termometry 

- Podłoże mieszane piach z żwirkiem ( wysepka z piachu na około 3/4 akwarium )

- Wa akwarium około 20-30 roślinek połowa to mchy 

- Oświetlenie 2x 15W 

- Woda Ph 8 Kh 14 Gh 15 (wszystkie parametry będą zbijane do Ph 7 Kh i Gh w granice 10 )

Czy są jakieś przeciwwskazania dla tych ryb w moim akwarium.

Czym mogę zbić te parametry i czy mogę to zrobić przez wrzucenie do mojego filtra jakiegoś wkładu i po jakim czasie do zalania akwarium wpuścić rybki ( słyszałem że po co najmniej po 2 tygodniach )

Z góry dziękuje i pozdrawiam.

Nie musisz zakładać nowych tematów skoro już jeden taki masz. Połączyłem /splend

x5 Gurami Dwuplamisty lub Gurami Mozaikowy x10-15 Razbora Klinowa x4 Otosek przyujściowy x6 Kirysek Spiżowy lub Kirysek Albinos
Zamień gurami na np: prętniki karłowate ( są one tak samo jak gurami labiryntowcami ) zbij pH do 6,5 max 6,8 i GH do około 8 i wtedy nie będziesz miał problemów z rybkami dennymi jak kiryski, cierniooczki, otoski.

A czemu nie gurami
Dlatego że te ryby rosną do kilkunastu cm. A w 100 litrowym akwarium przy pozostałej obsadzie trochę nie bardzo jest jeszcze upychać 5 szt tak dużych ryb jak gurami. Dlatego zaproponowałem prętniki karłowate które są mniejsze.

Jeśli chodzi o obniżenie parametrów to w Twoim przypadku chyba najlepszym rozwiązaniem będzie filtr RO.

A dacie mi jakieś propozycje RO albo najlepiej jakiś tańszy sposób na zmianę parametrów wody  bo obecnie nie mam funduszy na tak drogi sprzęt 

A jeżeli chodzi o gurami to faktycznie nie ma sensu bo poco mają się męczyć i wybiorę jedną z tych:

- Pielęgniczka Agassiza

- Pielęgniczka Boliwijska

- Prętnik Karłowaty

Edited by mariusz123

RO albo najlepiej jakiś tańszy sposób na zmianę parametrów wody

Najtańszym sposobem na obniżenie KH/PH (bo chyba o to Ci chodzi) jest zastosowanie kilkuprocentowego kwasu mineralnego, np kwasu solnego. Litr 38% kwasu solnego kosztuje 18 zł. Z tego zrobisz 7,6 litra "preparatu" o stężeniu 5%, typu Sera PH minus.

"Preparat" dozujesz tak jak w/w markowy produkt.