Jump to content

no2 no3 pH itp. jak sprawdzic ? czy woda ze studni moze zabic rybki ?

Share

Recommended Posts

witam 

mam kilka pytan dotyczacych parametrow wody ( ph kh gh no2 no3 ci ) . wczoraj zrobilem start zbiornika jest to zbiornik 60x30x33 60l profil filtr hj-111b ( oczywiscie do wymiany na fan 1 plus ) oswietlenie1x 15w ( za niedlugo postaram sie dodac jeszcze jedna swietlowke ) jest to moj pierwszy zbiornik . wlalem wode bez sprawdzenia poprosty z kranu do zbiornika , jak wiadomo sa swieta i sklepy pozamykane jak sprawdzic paramert wody ? da sie jakos to zrobic bez testerow ?  chcialbym dodoac ze woda nie jest metna . kilka lat do temu 5-6 posprawdzeniu wody ze studni w sanepidzie powiedzino nam ze mozna ja pic ze studni jest tak czysta lecz czlowiek nie ryba i od tego czasu moglo sie duzo zmienic ptytanie czy na tyle ze bedzie zabujcza dla rybek i roslin ? czy bakterie poradza sobie np z wysokim ph gh i kh czy tylko radza sobiez no3 ?

6.1. Wymagane jest dbanie o poprawność gramatyczną i ortograficzną wypowiedzi.

Twój post jest równie czerwony co mój dopisek ;) Krzysiek1702

Nie ma możliwości sprawdzenia wody bez testów.  Moja woda ze studni np nie nadawała się do akwa. Miała bardzo duże no3  którego nie mogłem opanować. Na chwilę obecną kupuje wodę w biedronce  i póki co jest ok . 

ok rozumiem a jezeli okaze sie ze azotanow jest za duzo twardos wody bedzie za wysloka i bede musia zrobi podobnie jak ty to zastosowac podmiane wody powiedzmy w 40 % ?

poki co niemam rybek 

6.1. Wymagane jest dbanie o poprawność gramatyczną i ortograficzną wypowiedzi. Krzysiek1702

ok rozumiem a jezeli okaze sie ze azotanow jest za duzo twardos wody bedzie za wysloka i bede musia zrobi podobnie jak ty to zastosowac podmiane wody powiedzmy w 40 % ?

poki co niemam rybek 

6.1. Wymagane jest dbanie o poprawność gramatyczną i ortograficzną wypowiedzi. Krzysiek1702

Ja zrobiłem całkowity restart. Twardość zawsze możesz zbić filtrem odwróconej osmozy albo wodą demineralizowaną 

Jakie parametry są ważne? Za 1h jadę do zoologicznego kupić testy na NO3 i pH. Na początek wystarczą?

Zdania zaczynamy z wielkiej litery, a przed znakami interpunkcyjnymi nie stawiamy spacji (xxx? xxx ?) Krzysiek1702

Niezbędne na star są: pH, KH/GH, NH3 (może mniej ważny), NO2, NO3.

Ja kupiłem taki zestaw i mogłem świetnie monitorować dojrzewanie zbiornika etap po etapie.

Pozwolę się zapytać , ile cały zestaw kosztował ?

Niezbędne na star są: pH, KH/GH, NH3 (może mniej ważny), NO2, NO3.

Ja kupiłem taki zestaw i mogłem świetnie monitorować dojrzewanie zbiornika etap po etapie.

Po co CI test na NH3 ?

Wystarczy jak kupisz Ph, GH/KH ,No2 ,No3  wszystkie testy zoolek koszt 15-20zl zależności od sklepu.

Testy starczą Ci na długo ,najwięcej testów robi się przy starcie  przez pierwszy miesiąc ...jak już ustabilizuje się zbiornik to  testy będziesz robił max 2 razy w tyg .

Na allegro z gratisową przesyłką kurierską - 96zł.

Po co CI test na NH3 ?

Na start, żeby obserwować każdy etap dojrzewania oraz na później, w razie problemów z akwa.