pawex Posted April 1, 2015 Share Posted April 1, 2015 Mam problem z tym filtrem a mianowicie co jakis czas zamiast napowietrzac w.rurce jest woda i kapie a po zdjeciu koncowki z niej leje sie ciurkiem, czyacilem filt rurke i dalej to samo, wie ktos co to.moze byc ? Pisownia. Regulamin 6.1 andy12 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adamu Posted April 2, 2015 Share Posted April 2, 2015 Wylot(czy raczej wlot)rurki od powietrza musi się znajdować powyżej filtra. Jeżeli jest za słabe ciśnienie wody (regulator na głowicy) to będzie wodę wylewać. Jeżeli masz skręcony przepływ i nie możesz go zwiększyć to skróć wężyk od powietrza i ustaw go pionowo - wtedy jedynym sposobem na cofnięcie wody przez rurkę będzie zapchanie wylotu filtra:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adamu Posted April 4, 2015 Share Posted April 4, 2015 Jeszcze jedno. Po module z rurką napowietrzającą powinien być wylot., w sensie nie możesz podłączać nic po tym module poza dyszą. Widziałem jak kiedyś próbowano deszczownicę podłączyć po module z rurką -> efekt taki jak opisałeś. Po prostu wężyk to ostatni lub przed ostatni moduł. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawex Posted April 5, 2015 Author Share Posted April 5, 2015 (edited) rozumiem, mam wezyk i ta koncowka na nim ktora steruje napowietrzniem, jednak ostatnio zauwazylem ze jak dam to nad wode po jakims czasie napowietrzanie slabnie i wgl zanik tego, hmm czy moze byc to przyczyna za dlugiego wezyka np? Więcej upomnień nie będzie. Regulamin 6.1 - pisownia. Zaakceptowałeś, to przestrzegaj. andy102 Edited April 5, 2015 by andy102 Pisownia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adamu Posted April 6, 2015 Share Posted April 6, 2015 Za długi wężyk, za głęboko pod wodę idzie, zbyt słaby strumień wody, zbyt przykręcony "zaworek" na końcu - ten or regulacji powietrza. To wszystko ma wpływ. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawex Posted April 6, 2015 Author Share Posted April 6, 2015 Hmm no niby mam wszystko dobrze i wężyk nad wodą i się dławi nawet wtedy od czasu do czasu, sam nie wiem czemu.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adamu Posted April 6, 2015 Share Posted April 6, 2015 Wyjmij zawór z wężyka tak by było na max otwarte. Podnieś filtr tak by był zaraz pod powierzchnią wody i otwórz strumień na max. Jeżeli jest to ostatni moduł to nie ma bata by się woda cofała. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
splend Posted April 6, 2015 Share Posted April 6, 2015 A ja dodam do tego co już zostało napisane że tak naprawdę to te bąbelki są zbędne. Wodę napowietrza ruch tafli wody. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adamu Posted April 16, 2015 Share Posted April 16, 2015 A ja dodam do tego co już zostało napisane że tak naprawdę to te bąbelki są zbędne. Wodę napowietrza ruch tafli wody. I święta racja (w większości przypadków - czytałem, że pewne rozmiary zbiorników wymagają dodatkowego napowietrzania). Jedyne do czego (wg mnie) się przydają bąbelki to likwidacja filmu bakteryjnego na powierzchni gdy nie można dać deszczownicy ponad powierzchnię. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts