Chesole Posted March 15, 2015 Share Posted March 15, 2015 (edited) Hej, dziś znalazłam stare akwarium 45l (50x30x30) oświetlenie to taka długa żarówka ( ok. 20 cm ) 11W to chyba za mało na 45l. Zamontować coś jeszcze czy takie oświetlenie wystarczy ? Lampka jest za taką plastikową osłonką. Rybki mam zamiar trzymać tak jakieś ławicowe np. neonki, razbory. Więc jakie oświetlenie ? A może świetlówki liniowe ? Tylko jakie ? Edited March 15, 2015 by Chesole Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
daroo123 Posted March 16, 2015 Share Posted March 16, 2015 Nie wydaje mi się ze neony dobrze będą się czuły w takim akwarium (Za małe) Światło zależy jakie chcesz mieć roślinki, rybki. A tak przy okazji to nie żarówka tylko świetlówka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aisulim Posted March 16, 2015 Share Posted March 16, 2015 Światła nie jest za wiele to prawda. 0,25W/l to takie minimum w sumie ale jeśli dasz roślinki cieniolubne to powinno wystarczyć. http://forum.superakwarium.pl/topic/5271-lista-roślin-cieniolubnych/ Ja bym poszedł w microsorium + cryptocoryne wendetti + nurzaniec na tyły i będzie ładnie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chesole Posted March 16, 2015 Author Share Posted March 16, 2015 A da sie zamontować jakieś żarówki ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aisulim Posted March 16, 2015 Share Posted March 16, 2015 (edited) Jeśli Ci bardzo zależy to może jakieś oświetlenie dodatkowe? Np. Diversa 4,3W taka beleczka (bo większa chyba Ci tam gabarytowo nie wejdzie) Chyba że się zmieści dłuższa to weź 5,7W. Tylko patrz jako diversa extra (oświetlenie dodatkowe). Edited March 16, 2015 by Aisulim Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chesole Posted March 16, 2015 Author Share Posted March 16, 2015 Troche drogo A nie da sie zamontować czegoś takiego żeby było można wkręcić żarówke energoszczędrna ? Dbaj o pisownię andy102 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chesole Posted March 17, 2015 Author Share Posted March 17, 2015 (edited) Mam taką pokrywe jak na zdjęciu tylko że ta lapka jest za taką plastikową obudową. Akwarium ma 45l, a ta lampka 11w. Mam pytanie jak zamontować takie żarówki : Jeden temat w zupełności wystarczy. darekbart Edited March 17, 2015 by darekbart Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
xsiasia Posted April 3, 2015 Share Posted April 3, 2015 Kupujesz oprawki na żarówki i rzeźbisz. Jeżeli nie chcesz trzymać bardzo wymagających roślin to nie ma sensu. A jeżeli chcesz coś kombinować to najlepszym rozwiązaniem są diody POWER LED Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kathe Posted February 28 Share Posted February 28 Witam mam pytanie odnośnie oświetlenia do akwarium czy taka lampa Diody/led Kruger Meier 15 W wystarczy do akwarium 45l Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ahr Posted March 4 Share Posted March 4 Raczej będzie aż nadto. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts