Jump to content
Sign in to follow this  
Lordam

Pokarm na bazie agaru. [DIY]

Recommended Posts

Witam wszystkich serdecznie.

Wielu z was pewnie widziało w sklepach co raz to nowsze, bardziej unowocześnione futurystyczne pokarmy dla ryb, wielu z was pewnie samemu je wykonuje (pewnie również podobne do tych które ja wam teraz pokażę)

Chciałbym wam pokazać pokarm na bazie żelatyny z alg morskich czyli agaru.

Zalety takiego pokarmu

-Można go wielokrotnie podgrzewać ( gęstnieje w temp. około 40*, a agar rozpuszcza się powyżej 80*) Jakie są tego zalety? a no takie że możemy wielokrotnie formować nasz pokarm podgrzewając i chłodząc go co i rusz.

-Utrzymuje się w wodzie dowolną ilość czasu, nie psuje się w niej, ma ciągle tą samą konsystencję.

-Idealny pokarm dla narybku, szczególnie zbrojników i kirysów ( ale miecze i gupiki chętnie podskubują)

-Świetny podczas wyjazdów, przy dużej ilości podejrzewam, że nawet do tygodnia wytrzyma ( u mnie najdłużej 3 dni bo ryby robiły z nim porządek)

-Nie zanieczyszcza wody, gdyż ma stałą konsystencję.

Minusy:

-Trzeba go zrobić samemu

-Koszt agaru (15zł 100 gram)

Przygotowanie:

Sparzyłem warzywa (papryka, ogórek, cukinia), oraz wydrążyłem pestki, do kubka wrzuciłem około 15 kostek mrożonek (artemia, cyklop, szklarka), przygotowałem tabletki dla zbrojników oraz trochę suchego pokarmu tropicala.

Zmieliłem osobno warzywa oraz mrożonki.

Do warzyw dodawałem powoli tabletki oraz suchy pokarm.

Po otrzymaniu jednolitej masy warzywno-tabletkowej oraz mięsnej nastawiłem agar.

Do garnka wlałem około 200ml wody i wsypałem prawie 3 łyżeczki agaru. Wymieszałem trzepaczką.

Następnie do dwóch pojemników wlałem kolejno:

1 pojemnik: 2/3 masy roślinnej i 1/3 masy mięsnej

2 pojemnik: 1/3 masy roślinnej i 2/3 masy mięsnej.

Tym sposobem otrzymałem pokarm bardziej mięsny ( dla kirysów oraz mieczy) oraz bardziej roślinny ( ancistrusy, sturisomy etc.)

Przy czym określenie 1/3 - 2/3 to określenie masy danej grupy nie ogółu, czyli de facto 1/3 masy mięsnej stanowi jakieś 15% całości pokarmu w pojemniku nr 1.

Do pojemników wlałem rozpuszczony agar i szybko wymieszałem trzepaczką.

Następnie przelewam do foremek.

Zdjęcia i opis przyrządzenia wykonałem już kiedyś dla pokarmu, który następnie mroziłem, teraz nie mrożę już tego pokarmu, gdyż 'produkuję' go systematycznie co 4-5 dni kiedy jest jeszcze spokojnie świeży. Pokarm pleśnieje po około 14 dniach.

Pokarm ten testuję głównie na zbrojnikach.

Karmię tak ryby już około pół roku moje obserwacje:

-Warto dodać pokarmy o intensywnym zapachu (ryby chętniej jedzą)

-Przygotowujmy porcję na 4-5 dni, żeby mieć pewność świeżości pokarmu

-Kompletnie nie brudzi wody

-Obecnie przekonuje się do tego pokarmu jako głównego źródła żywienia dla zbrojników i kirysów, jest to jedyny pokarm do którego niektóre zbrojniki wychodzą również w dzień.

No i na koniec parę zdjęć

Zdjęcia wykonane na potrzeby własne.

Nie odpowiadam za ewentualne pretensje co do pokarmu, dlatego też najlepiej przetestować go na początku na grupie testowej bo różnie możę być :)

Pozdrawiam

 

aa4a19639ca17e45med.jpg

27425d5916637ac5med.jpg

11e7d546fe374de5med.jpg

40f432e5701c7cd2med.jpg

fba688ece4afc381med.jpg

020431a1f7074e55med.jpg

ec11d17bd6154db2med.jpg

6574a90a84e08d33med.jpg

9a3cbeac4e347c0bmed.jpg

a0c65cac9d42a7d5med.jpg

284753051768226amed.jpg

9080d2aef8cd588amed.jpg

884e4155f46da441med.jpg

  • Like 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bardzo ciekawy i fajnie opisany pomysł. Dzięki za podzielenie się nim :)

Lubię robić takie "wynalazki" zatem na pewno wypróbuję Twój przepis, gdy postawię już nowy zbiornik.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bardzo ciekawy temat. Dobrze opisany i zilustrowany. Myślę, że warto go podkleić w dziale "Karmienie rybek" :)

 

Pytanie co do tego agaru: to się kupuje normalnie w spożywczaku? Bo przyznam szczerze, że o takiej żelatynie nie słyszałam.

Edited by maziama

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gorąco zachęcam do eksperymentowania.
Agar można kupić w każdym sklepie ze zdrową żywnością jednak jest to nieopłacalne. Sprzedają zazwyczaj paczuszki 20-gramowe za około 8-10 zł.

Ja kupiłem na all***o 200 gramów za 30 zł z przesyłką. Taka porcja starcza mi na około 3-4 miesiące.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×