Jump to content

Redox- poszerzam swoją wiedzę!


xBartek
 Share

Recommended Posts

       Cześć!

 

Otóż, od kilku dni nurtuje mnie pytanie na temat Redox'u.

 Czytałem co to jest itd. Ale zbytnio nic z tego nie zrozumiałęm :P

  

 Umie ktoś wytłumaczyć :

 

Co to jest?

Poco to stosujemy?

Jest to potrzebne w akwarium morskim/ słodkowodnym?

Ważny jest ten parametr?

Ma on wpływ na zdrowie ryb/roślin bądz na inne parametry wody?

  ( Wszystko na temat Redox'u ;) )

 

 Z góry dzięki.. 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Zdolność wody do utleniania, dzięki czemu np w filtrze szybciej rozkładają sie różne substancje organiczne.

Redoks można podnieść dzięki zwiększeniu filtracji.

Filtracja zawsze jest ważna w akwariach słodko-wodnych Redoks nie jest aż tak ważny, żeby kupywać do niego mierniki i sondy.

Ogólnie chcyba nie spotkałęm jeszcze nikogo, żeby to mierzył.

 

Występuje on w akwariach morskich i słodkowodnych, ale bardziej ważny jest w morskich (z wody trzeba usuwać białka i się ją np. ozonuje).

 

Gdyby Redoks był słaby ryby by się potruły(bakterii nitryfikacyjnych w filtrach było by za mało)  i podusiły.

 

Czy ma wpływ na inne parametry, nie wiem.

 

To co o tym parametrze przeczytałem, tak mniej wicej zrozumiałem, nie mierze tego, nie sprawdzam, nie zawracam sobie nim głowę, mam wydajną filtrację to na pewno jest na odpowiednim poziomie.

To co napisałem wyżej nie wynika z mojej praktyki, więc  mogę spokojnie się tam mylić.

 

Nie lepiej Ci poszerzać Swoją wiedzę w kwestiach akwarystyki z których na codzień ogólnie się korzysta?

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Dzięki wielkie :)

 

Nie zakładając nowego tematu zapytam : 

 

Otóż, skoro Kh nie ma bezpośredniego wpływu na ryby, wtedy przy wysokim Kh zawarte w nim jony wapnia i magnezu ( zasadowość ) nie szkodzą rybom? Tzn. Kh bufor, nadmiar ma wpływ na stabilność Ph, lecz wszystkie zawarte jony które składają się na zasadowość nie szkodzą rybom/rośliną? ( Wiem, odpowiedz w pytaniu. Lecz chciałbym się upewnić)

A druga sprawa..Kh wyższe od Gh.
Kiedy Kh jest wyższe wtedy przyjmujemy Kh = Gh lub 50% Gh tzn. do wody dostały się różne substancje które te Kh " sztucznie " podniosły. I też pytanie, Kiedy w wodzie są różne sole które nie przyczyniają się do zasadowości wody a test je wyłapał nie zaszkodzą zwierzętą/rośliną? Bo w końcu te substancje są w wodzie, lecz nie zaliczają się do bufora tzn. Zasadowości wody?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...