xBartek Opublikowano 8 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2015 Cześć! Otóż, od kilku dni nurtuje mnie pytanie na temat Redox'u. Czytałem co to jest itd. Ale zbytnio nic z tego nie zrozumiałęm Umie ktoś wytłumaczyć : Co to jest? Poco to stosujemy? Jest to potrzebne w akwarium morskim/ słodkowodnym? Ważny jest ten parametr? Ma on wpływ na zdrowie ryb/roślin bądz na inne parametry wody? ( Wszystko na temat Redox'u ) Z góry dzięki.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xBartek Opublikowano 9 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2015 Nikt nie wie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mapet Opublikowano 9 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2015 Zdolność wody do utleniania, dzięki czemu np w filtrze szybciej rozkładają sie różne substancje organiczne. Redoks można podnieść dzięki zwiększeniu filtracji. Filtracja zawsze jest ważna w akwariach słodko-wodnych Redoks nie jest aż tak ważny, żeby kupywać do niego mierniki i sondy. Ogólnie chcyba nie spotkałęm jeszcze nikogo, żeby to mierzył. Występuje on w akwariach morskich i słodkowodnych, ale bardziej ważny jest w morskich (z wody trzeba usuwać białka i się ją np. ozonuje). Gdyby Redoks był słaby ryby by się potruły(bakterii nitryfikacyjnych w filtrach było by za mało) i podusiły. Czy ma wpływ na inne parametry, nie wiem. To co o tym parametrze przeczytałem, tak mniej wicej zrozumiałem, nie mierze tego, nie sprawdzam, nie zawracam sobie nim głowę, mam wydajną filtrację to na pewno jest na odpowiednim poziomie. To co napisałem wyżej nie wynika z mojej praktyki, więc mogę spokojnie się tam mylić. Nie lepiej Ci poszerzać Swoją wiedzę w kwestiach akwarystyki z których na codzień ogólnie się korzysta? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xBartek Opublikowano 9 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2015 Dzięki wielkie Nie zakładając nowego tematu zapytam : Otóż, skoro Kh nie ma bezpośredniego wpływu na ryby, wtedy przy wysokim Kh zawarte w nim jony wapnia i magnezu ( zasadowość ) nie szkodzą rybom? Tzn. Kh bufor, nadmiar ma wpływ na stabilność Ph, lecz wszystkie zawarte jony które składają się na zasadowość nie szkodzą rybom/rośliną? ( Wiem, odpowiedz w pytaniu. Lecz chciałbym się upewnić)A druga sprawa..Kh wyższe od Gh.Kiedy Kh jest wyższe wtedy przyjmujemy Kh = Gh lub 50% Gh tzn. do wody dostały się różne substancje które te Kh " sztucznie " podniosły. I też pytanie, Kiedy w wodzie są różne sole które nie przyczyniają się do zasadowości wody a test je wyłapał nie zaszkodzą zwierzętą/rośliną? Bo w końcu te substancje są w wodzie, lecz nie zaliczają się do bufora tzn. Zasadowości wody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.