Rumci Posted December 22, 2014 Share Posted December 22, 2014 Witam.Załozyłem zbiornik BW - black water.Woda w zbiorniku 100% RO .Duża ilość korzeni,szyszek, liści i kory debu.Zbiornik 240 l .Chciałbym prosic o przykladowe obsady. Myslalem o:- 6 szt małych skalarów- 1 +2 harem pielęgnic Ramireza bądz Kakadu ( ewentualnie licze na porady które lepsze)- 20-30 sztuk Neona Czerwonego- 10 Kirysków - pytanie jakich? Pstre , Pandy czy Spiżowe- Zbrojnik Niebieski 1 + 1 lub 1+2 ( czy ewentualnie moge wymieszac je ze zbrojnikiem lamparcim? )Dzięki za odpowiedz, i witam wszystkich forumowiczów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kuba_234 Posted December 22, 2014 Share Posted December 22, 2014 Zbrojnika laparciego sobie odpuść. Możesz trzymać niebieskie jeśli chcesz. Skalarów daj 6, a jak się dobierze para to resztę oddaj i zostaw tylko tą parę. Pielęgniczki Ramireza trzyma się w parach, a kakadu w haremach. Przy kakadu nie problem - kupujesz samca i trzy samice. Przy Ramirezach to samo, tylko po dobraniu się pary resztę samic oddać. Kirysy pandy lubią trochę chłodniejszą wodę, temperatury powyżej 26 stopni źle wpływają na długość życia tych ryb. Najlepsze by były chyba Kirysek Sterby. Neonów Czerwonych to już zależy ile, zależy od pozostałej obsady i Twojej wizji, czy chcesz mieć ławice jako główną atrakcje czy większe ryby Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rumci Posted December 22, 2014 Author Share Posted December 22, 2014 Zbrojnika laparciego sobie odpuść. Możesz trzymać niebieskie jeśli chcesz. Skalarów daj 6, a jak się dobierze para to resztę oddaj i zostaw tylko tą parę. Pielęgniczki Ramireza trzyma się w parach, a kakadu w haremach. Przy kakadu nie problem - kupujesz samca i trzy samice. Przy Ramirezach to samo, tylko po dobraniu się pary resztę samic oddać. Kirysy pandy lubią trochę chłodniejszą wodę, temperatury powyżej 26 stopni źle wpływają na długość życia tych ryb. Najlepsze by były chyba Kirysek Sterby. Neonów Czerwonych to już zależy ile, zależy od pozostałej obsady i Twojej wizji, czy chcesz mieć ławice jako główną atrakcje czy większe ryby Chciałbym aby efekt "ławicy" był widoczny. Bardziej wiec polecilbys mi Harem Kakadu czy Pare Ramirezow do typowego zbiornika BW? Pytanie mam tez odnosnie polaczenia Skalarów z Neonami Czerwonymi. Czy to dobre połączenie? Przeczytałem juz różne opinie i w sumie nie wiem nic. Jedni pisza, że to złe połaczenie , inni , że mogą byc razem. Gdzie leży prawda? Chciałem Neony Innesy ale Czerwone rosną trochę większe dlatego chciałem zminimalizować szanse zjedzenia neona przez Skalara, ale nadal się zastanawiam nad tym połączeniem. Jeżeli jest złe to jakimi Rybkami mógłbym w zbiorniku zastąpić Skalary? Dzięki za odpowiedź. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kuba_234 Posted December 22, 2014 Share Posted December 22, 2014 (edited) Nie dawaj powodu skalarom do polowania na neony to nie będzie problemu. Skalar jest niestety wredną rybą potrzebującą dużo przestrzeni do pływania i nie chodzi tu tylko o wysokość akwarium. Najpierw wpuść neony,a potem skalary. Jeśli zrobisz na odwrót neony mogą zostać potraktowane jako pokarm. Generalnie jak dasz na początek kilka skalarów to powinny zająć się sobą, agresja rozłoży się wewnątrz gatunku Poza tym zakładam, że wpuścisz okazy ze sklepu, a nie hodowane już od jakiegoś czasu. Takim sklepowym jest jeszcze trudniej upolować neona, bo są mniejsze. Neony Innesa nie lubią wody powyżej 24 stopni, więc od razu odpadają. Czerwone są od nich fajniejsze, naprawdę warto je hodować. Z racji tego, że chcesz mieć sporo ryb polecił bym ramirezy. Dużo ryb to raz, a dwa że w ciemnych wodach, gdy są ładnie wybarwione prezentują się pięknie. U mnie ramirezy pływają z neonami czerwonymi i nie ma żadnych potyczek. Jak chcesz ławicę to bym dał: - 2 skalary (po dobraniu się w pary) - to samo z ramirezami -30 neonów czerwonych - 6 kirys sterby/pstry/spiżowy Oczywiście najpierw dostosuj parametry wody i całą aranżację. Jak bardzo chcesz ławicę to możesz dać i 35-40 neonów, tylko wtedy trzeba zrezygnować ze skalarów albo ramirezek. Edited December 22, 2014 by Kuba_234 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ahr Posted December 23, 2014 Share Posted December 23, 2014 Z racji tego, że chcesz mieć sporo ryb polecił bym ramirezy. Dużo ryb to raz, a dwa że w ciemnych wodach, gdy są ładnie wybarwione prezentują się pięknie. Nie ważne, że się nie znam, ale się wypowiem... Widziałeś Ty kiedyś ramireza w BW? Nie? Może dlatego, że te ryby nie bardzo dobrze się czują w wodzie o dużej zawartości garbników? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kuba_234 Posted December 23, 2014 Share Posted December 23, 2014 (edited) A to, że w naturze żyją w wodzie o ph 5-5.5 bierze się znikąd? Trzymałeś kiedyś ramirezy na wodzie w garbnikami? U mnie mają całkiem sporo garbników i są pięknie wybarwione i nie zachowują się ani nienaturalnie ani podejrzanie. Skoro już wysuwasz hipotezę, że ta ryba źle czuje się w garbnikach to ją udowodnij Cytuję ze strony: http://aquariums.blog.onet.pl/2008/10/22/pieleczniczka-ramireza-mikrogeophagus-ramirezi/ "[...] przy tym ich skład chemiczny upodobni wodę do tzw. wody czarnej,nada jej mocny herbaciany kolor i wzbogaci w rozpuszczone garbniki.Właśnie takie są wody, jakie zamieszkuje pielęgniczka Ramireza." Edited December 23, 2014 by Kuba_234 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rumci Posted December 24, 2014 Author Share Posted December 24, 2014 (edited) Ogółem zasięgnąłem opinii kilku osób i podobnie jak Ban Master twierdzi , usłyszałem, że Ramirezy to bardziej CW i często źle reagują na dużą ilość garbników.Ostatecznie zdecydowałem się na:Neon Czerwony (Paracheirodon axelrodi) x 20 Kirysek Spiżowy (Corydoras aeneus) x 8 Kirysek Albinos (Corydoras aeneus albino) x 3 Pielęgniczka Kakadu (Apistogramma cacatuoides) 1 +1 - na dniach wpuszczę drugą albo dwie samice do haremu Zbrojnik niebieski (Ancistrus dolichopterus) x 1 +2 Wiem, że albinosków powinno być więcej, bo to ryby stadne, ale dokupię im towarzyszy po świętach Na taflę wody dałem 15 małych sztuk pistii. Skalarów jak na_razie nie kupowałem, cały czas się nad nimi zastanawiam. Może ktoś mi poleci jakimi rybami mógłbym skalary zastąpić? Regulamin 6.1. Na forum wymagane jest dbanie o poprawność gramatyczną i ortograficzną wypowiedzi. Edited December 24, 2014 by andy102 Pisownia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rumci Posted January 7, 2015 Author Share Posted January 7, 2015 Witam. Chciałbym ponownie Was zapytać jakie ryby mógłbym wpuścic do mojego zbiornika zamiast Skalarów? Na innym forum kolega zaproponował Pielęgnice Skośnopręgie. Chciałbym się Was poradzić w tej sprawie. Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts