mmmmm Posted December 21, 2014 Share Posted December 21, 2014 Witam! Rok temu dostałam akwarium razem z rybami, roślinami i sprzętem. Niestety prawie wszystkie mi zdechły. Został Zbrojnik niebieski, którego przeniosłam do mniejszego akwarium, durze chcę zakładać od nowa. Glonojad od samego początku miał dziwne rozjaśnienia... Nie wiem, co z nim zrobić, bo w moim 80- litrowym akwarium też było mu za ciasno. Mogę go oddać do zoologicznego? Tylko nie wiem, czy nie jest chory. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapet Posted December 21, 2014 Share Posted December 21, 2014 Patrząc na to zdjęcie które pokazuje dużo szczegółów tych rozjaśnień, jak i czytając ten bardzo dokładny opis całego akwa, po prostu nie wiem co powiedzieć... Zatkało mnie... Mam nadzieję, że zrozumiesz o co mi chodzi. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kropka207 Posted December 21, 2014 Share Posted December 21, 2014 Co masz na myśli "dziwne rozjaśnienia"? Mój zbrojnik niebieski też ma takie jasne plamy na ciele jak się stresuje, a w szczególności jak mnie widzi. Z tego co czytałam, to potrafią zmieniać kolor w zależności od nastroju. Najlepiej jakbyś zrobiła mu zdjęcie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zelus525 Posted December 21, 2014 Share Posted December 21, 2014 Tak, miałem podobny objaw u samca zbrojnika niebieskiego kilka lat temu, niestety padł, nie wiem co mogło być tego przyczyną Podaj parametry wody. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mmmmm Posted December 25, 2014 Author Share Posted December 25, 2014 Parametry wody: NO3 - 25 mg/l; NO2- 0 mg/l; GH - ok. 21od; KH - 15-20od; pH - 7,2-7,6 Akwarium ma ok. 20l. Jest w nim tylko glonojad, filtr napowietrzający, termometr, grzałka. korzeń i gliniana jaskinka. Nie ma oświetlenia. Jest przykryte szybą. Jest to akwarium tymczasowe, bo zamierzam w najbliższym czasie zakładać od nowa w większym zbiorniku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapet Posted December 25, 2014 Share Posted December 25, 2014 GH - ok. 21od;KH - 15-20od; pH - 7,2-7,6 Z takimi parametrami nie ma co się dziwić, że nie za dobrze się on czuje. I ten litraż w jakim go trzymasz to zostawię bez komentarza... Objawów chroby ja przynajmniej nie widzę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysiek1702 Posted December 25, 2014 Share Posted December 25, 2014 Nie wiem, co z nim zrobić, bo w moim 80- litrowym akwarium też było mu za ciasno. Hmmm. Mam akwarium 80l i jest za małe na moje ryby, co ja mam z nimi zrobić? Wiem! Dam je do pare razy mniejszego 20l! Oddaj wszystkie żywe stworzenia jeśli zostały i zacznij od nowa, czytając jak powinno się zakładać akwarium, prowadzić je i jakie potrzeby ma dany gatunek ryby. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mmmmm Posted December 26, 2014 Author Share Posted December 26, 2014 Czyli mam go oddać? Może i dobrze, bo mi wszystkie rośliny niszczył... A co do tych rozjaśnień, to wcześniej były większe. Wcześniej miałam jeszcze jednego glonojada, który też miał rozjaśnienia, ale mi zdechł. Chciałam się tylko dowiedzieć, czy mój glonojad jest zdrowy, bo wcześniejsze ryby mi się pochorowały. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts