Jump to content

chory glonojad? co z nim zrobić?

mmmmm
 Share

Recommended Posts

Witam!

Rok temu dostałam akwarium razem z rybami, roślinami i sprzętem. Niestety prawie wszystkie mi zdechły. Został Zbrojnik niebieski, którego przeniosłam do mniejszego akwarium, durze chcę zakładać od nowa. Glonojad od samego początku miał dziwne rozjaśnienia... Nie wiem, co z nim zrobić, bo w moim 80- litrowym akwarium też było mu za ciasno. Mogę go oddać do zoologicznego? Tylko nie wiem, czy nie jest chory.

Patrząc na to zdjęcie które pokazuje dużo szczegółów tych rozjaśnień, jak i czytając ten bardzo dokładny opis całego akwa, po prostu nie wiem co powiedzieć...

Zatkało mnie...

Mam nadzieję, że zrozumiesz o co mi chodzi. :)

• Like 1

Co masz na myśli "dziwne rozjaśnienia"?  Mój zbrojnik niebieski też ma takie jasne plamy na ciele jak się stresuje, a w szczególności jak mnie widzi. Z tego co czytałam, to potrafią zmieniać kolor w zależności od nastroju. Najlepiej jakbyś zrobiła mu zdjęcie. 

Parametry wody:

NO3 - 25 mg/l;    

NO2- 0 mg/l;   

GH - ok. 21od;  

KH - 15-20od;   

pH - 7,2-7,6

Akwarium ma ok. 20l. Jest w nim tylko glonojad, filtr napowietrzający, termometr, grzałka. korzeń i gliniana jaskinka. Nie ma oświetlenia. Jest przykryte szybą.  Jest to akwarium tymczasowe, bo zamierzam w najbliższym czasie zakładać od nowa w większym zbiorniku.

post-21892-0-28311200-1419531383_thumb.jpg

post-21892-0-60698800-1419531393_thumb.jpg

GH - ok. 21od;

KH - 15-20od;

pH - 7,2-7,6

Z takimi parametrami nie ma co się dziwić, że nie za dobrze się on czuje. I ten litraż w jakim go trzymasz to zostawię bez komentarza...

Objawów chroby ja przynajmniej nie widzę.

Nie wiem, co z nim zrobić, bo w moim 80- litrowym akwarium też było mu za ciasno.

Hmmm. Mam akwarium 80l i jest za małe na moje ryby, co ja mam z nimi zrobić? Wiem! Dam je do pare razy mniejszego 20l! 

Oddaj wszystkie żywe stworzenia jeśli zostały i zacznij od nowa, czytając jak powinno się zakładać akwarium, prowadzić je i jakie potrzeby ma dany gatunek ryby.

Czyli mam go oddać? Może i dobrze, bo mi wszystkie rośliny niszczył... A co do tych rozjaśnień, to wcześniej były większe. Wcześniej miałam jeszcze jednego glonojada, który też miał rozjaśnienia, ale mi zdechł. Chciałam się tylko dowiedzieć, czy mój glonojad jest zdrowy, bo wcześniejsze ryby mi się pochorowały.