Jump to content

[112 L] Ogólne po restarcie i powrocie do hobby

Essa
 Share

Recommended Posts

Witam serdecznie

Jako iż nie było mnie bardzo dłuuuuugo na forum i moje akwarium było uruchamiane ponownie wiele razy postanowiłem podzielić się z wami tym co udało mi się stworzyć po powrocie do mojej starej pasji a mianowicie do zbiornika 112L.

Zaczynając od postaw:

-Porywa: 2x świetlówka: L18W/868 Osram Lumilux Cool DayLight oraz Gro Lux (w najbliższym czasie pokrywa zostanie przerobiona a dodana zostanie jeszcze jedna świetlówka DayLight

-Filtracja: filtr wewnętrzny Tetratec modelu niestety nie pamiętam

-Ogrzewanie: Grzałka AquaEl 50w z termostatem

-Podłoże: zmienia ogrodowa z dodatkiem JBL Manado a na górze żwir bazaltowy o najmniejszej granulacji

-Nawożenie: Mirco Red firmy aqua art

Jeśli chodzi o obsadę:

-40x Razbora Klinowa

-30x Neon Inessa

-8x Kirys Albinos

-8x ślimaczki Helenki

Akwarium ma dopiero 3 tygodnie, rośliny zaczynają powoli się rozrastać więc efekty to tylko kwestia czasu.

Co do roślinności to jest tego multum dlatego też nie będę wymieniał.

Post będę aktualizował co 2 tygodnie jak to miałem w zwyczaju przy mojej poprzedniej aktywności na forum

Poniżej wrzucam zdjęcie niestety robione telefon i bez obróbki.

Zapraszam do komentowania i wyrażania swojej opinii, wszelkie zastrzeżenia przyjmę "na klatę" i posłucham rad starszych, bardziej doświadczonych kolegów.

post-5980-0-86464000-1419181269_thumb.jpg

Jeśli chodzi o obsadę: -40x Razbora Klinowa -30x Neon Inessa -8x Kirys Albinos -8x ślimaczki Helenki
Akwarium strasznie przerybione. Masz prawie 80 ryb w 112 l - jak one tam mają pływać.

W dodatku masz dwie ławice o różnych wymaganiach co do temperatury. Neony Innesa powinny mieć wodę o temperaturze do 23*C, a Razbory klinowe od 24 *C - nie da się pogodzić tych temperatur.

Kiryski wymagają piach jako podłoża.

Akwarium ma dopiero 3 tygodnie,
A czy zamknął się już cykl azotowy?
  • Like 1