krewetek01 Posted December 21, 2014 Share Posted December 21, 2014 Witam, Ostatnio kupiłem do mojego akwarium limnobium pływające. Zadziwił mnie błyskawiczny rozrost tej rośliny - w ciągu 5 dni niektóre z jej korzeni wydłużyły się nawet o 12cm, każdy z kupionych egzemplarzy wypuścił też już rozłogi. Poczytałem w internecie i znalazłem taki tekst: Limnobium, podobnie jak hiacynt wodny, zachowuje się jak pływający odciągacz biogenów, czyli substancji pokarmowych zawartych w wodzie sadzawki. Ten nadmiar rozpuszczonych nawozów szybko zagospodarowałyby glony powodując zakwity. Znacznie bardziej elegancko, przy pomocy ukrytych pod wodą imponujących korzeni, zrobi to limnobium. - http://sadzawka.pl/Limnobium_spongia-Limnobium_gabczaste Co mam przez to rozumieć? Limnobium odsysa nadmiary, które zostałyby zagospodarowane przez niechciane glony, czy "kradnie" wszystko innym roślinom? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maziama Posted December 21, 2014 Share Posted December 21, 2014 Logika podpowiada, że limnobium nie zwalnia z pobieraniem składników pokarmowych, gdy ich poziom w zbiorniku spada poniżej "nadmiaru". Jest po prostu jedną z tych roślin, które szybko się do nich "dobierają", nie zostawiając pola do popisu glonom, które również znane są z szybkiego zużywania składników pokarmowych. Skoro więc limnobium "kradnie" pokarm glonom, to i innym roślinom w akwarium. Jeśli więc nie zapewnisz stale wysokiego poziomu tych składników w odzie, podejrzewam, ze inne rośliny zaczną głodować. Ale to tylko takie moje przypuszczenia, wynikające z logiki. Powinien się wypowiedzieć ktoś, kto ma lub miał limnobium u siebie i orientuje się, jak to było lub jest z poziomem składników pokarmowych w jego akwarium. Czy inne rośliny na tym nie cierpiały. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts