LuraosPL Posted December 20, 2014 Share Posted December 20, 2014 Witam,Zastanawiam się czy posiadając Aqua Substrate II+ jako podłoże mogę w tym akwarium trzymać kilka rybek dennych jak np. kiryski.Aqua Substrate II+ jest niby o dość dużej granulacji (znacznie większej od piachu gdzie te ryby czują się najlepiej) lecz jest on bardzo miękki, nie ma ostrych krawędzi oraz jest bardzo lekki. Ma ktoś jakieś doświadczenia, przemyślenia, wiedzę? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysiek1702 Posted December 20, 2014 Share Posted December 20, 2014 Dla ryb dennych tylko piach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
psyho39 Posted December 20, 2014 Share Posted December 20, 2014 Dla kirysów potrzebny piach. Nie chodzi tylko o to ,że na innym mogą się zranić jednak głównie o ich naturalne zachowanie jakim jest przesiewanie piasku przez skrzela. A to już aspekt higieniczno zdrowotny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
LuraosPL Posted December 20, 2014 Author Share Posted December 20, 2014 To może powiedzcie jakie rybki / zwierzątka denne (czyszczące) mogę mieć z tym podłożem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
psyho39 Posted December 20, 2014 Share Posted December 20, 2014 Ślimaki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
LuraosPL Posted December 20, 2014 Author Share Posted December 20, 2014 (edited) Ślimaki. Miałem jakiś czas ampułki, lecz zaczęły konsumować mojego henia i je eksmitowałem. Są jakieś ślimaczki bardziej wybredne na rośliny? Edited December 20, 2014 by LuraosPL Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DawW Posted December 20, 2014 Share Posted December 20, 2014 Miałem kiedyś Brotie i mogę z doświadczenia powiedzieć, że są bezpiecznie dla roślin. Wysłane z mojego Xperia Z2 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andy102 Posted December 21, 2014 Share Posted December 21, 2014 To może powiedzcie jakie rybki / zwierzątka denne (czyszczące) mogę mieć z tym podłożem. Pewnie się powtórzę, ale jedynym czyszczącym akwarium zwierzęciem/rybą/gatunkiem, czy nazwij to jak chcesz, jest właściciel (czytaj) opiekun akwarium . Są jakieś ślimaczki bardziej wybredne na rośliny? Nie spotkałem jak dotąd takiego, który "ruszyłby" zdrowe rośliny i liście. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts