matmars Posted December 20, 2014 Share Posted December 20, 2014 Witam wszystkich! Postanowiłem pokazać i poddać waszej ocenie mój nowy zbiorniczek Akwarium: 30l (40x25x30) Filtr: Aquael FAN 1 Oświetlenie : Aquael EcoLight Marine (10000 K ) 9W Grzałka: Aquael 50W ( Temperatura 24*C ) Nawożenie : Aquaflorin Potassium Podłoże: grys bazaltowy Rośliny : Żabienica Rubin (zastanawiam się nad dodatkowymi roślinami, może jakiś mech ? ) Obsada : brak ( planowane ok. 6 krewetek Red Cherry i 6 szt. Niebiański Danio Perłowy) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nantai Posted December 20, 2014 Share Posted December 20, 2014 Jak dla mnie podłoże do wymiany - najgorsze jakie może wylądować do akwarium i to tak małego. Te głazy z prawej strony też się nie prezentują zbyt dobrze. Roślina spora. Proponowałbym więcej mniejszych roślin do tak małego baniaka. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
psyho39 Posted December 20, 2014 Share Posted December 20, 2014 Kamienie jak i roślina optycznie zmniejszają i tak mały zbiornik. Mech jest dobrym pomysłem , najlepiej na jakiś fajny korzeń i zamiast kamieni. Do tego coś drobnolistnego i szybko rosnącego np. hygrophilia,moczarka. Plus za czarne tło. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ahr Posted December 20, 2014 Share Posted December 20, 2014 A ja dodam tylko, że barwa światła taka nie bardzo (lepsze byłoby 6500-8000). I moim zdaniem to nie grys bazaltowy tylko "żwirek ceramiczny" - czyli żwir prażony w jakiejś czarnej panierce. No i dla danio to zdecydowanie rośliny drobnolistne w ilości sporej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
locdog Posted December 20, 2014 Share Posted December 20, 2014 A mnie zastanawia co jest nawożone tym Aquaflorinem. Ta jedna żabienica, która związki odżywcze pobiera z podłoża? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
darekbart Posted December 20, 2014 Share Posted December 20, 2014 Jak dla mnie to kamienie mogły by zostać, o ile nie zmieniają parametrów wody, do tego podłoże wymienić na piasek, jak wcześniej wspomniał Nantai,trochę więcej rośli i efekt był by lepszy. Co do nawożenia...no cóż, żeby pobierały z podłoża wpierw trzeba było by coś tam włożyć, jakieś kulki gt, lub jakieś pałeczki nawozowe,bądź jakieś tabletki firmowe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts