ziobrowski87 Posted December 20, 2014 Share Posted December 20, 2014 Witam od roku posiadam akwarium o pojemności 200L dzisiaj kupiłem testy sery, i po wykonaniu i przeczytaniu paru artykułów chyba nie są najlepsze moje wyniki może ktoś sie wypowie które za niskie które za wysokie jak można obniżyć daną wartość i czy jest taka potrzeba. gH - 16 pH - 8 kH - 5 I dodatkowo załączam zdjęcie mojego baniaczka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
psyho39 Posted December 20, 2014 Share Posted December 20, 2014 Napisz jakie masz ryby bo po zdjęciu mało widać. Wtedy będzie wiadomo czego masz za dużo . Napisz też coś o podmianach wody jeżeli takowe robisz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ziobrowski87 Posted December 20, 2014 Author Share Posted December 20, 2014 Ostatnia podmiana wody była bodajże tydzień temu ryby jakie mam w akwa to neon inesa, gurami, kirysy, mieczyki, kosiarki dodatkowo nawożę carbo i K + (czyli potas) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
splend Posted December 20, 2014 Share Posted December 20, 2014 gH - 16 pH - 8 kH - 5 Te parametry są zdecydowanie za wysokie ( szczególnie pH ) dla większości ryb które masz. Ewentualnie dla guraminów i mieczyków mogłoby być, choć i tak jest to wartość sięgająca górnej granicy. Obsada też dobrana niefortunnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
psyho39 Posted December 20, 2014 Share Posted December 20, 2014 (edited) Zupa rybna jak się masz. Ph na pewno do obniżenia , kwestia jest taka czy takie masz w kranie czy coś w akwarium ci podnosi parametry. Te kamienne podłoże podejrzanie wygląda. Sprawdź kranówkę jeżeli tylko jej używasz do podmian. Splend pierwszy Edited December 20, 2014 by psyho39 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ziobrowski87 Posted December 20, 2014 Author Share Posted December 20, 2014 (edited) Kranówa ma takie same ph,zrobiłem przed chwilą podmianę wody i ph w miejscu a kH - 4 gH - 12 a podłoże to bazalt Edited December 20, 2014 by darekbart Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
psyho39 Posted December 20, 2014 Share Posted December 20, 2014 Biały bazalt to rzadkość. Sprawdź to podłoże. Wrzuć garść do wody destylowanej i po kilku dniach zbadaj twardości. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ziobrowski87 Posted December 20, 2014 Author Share Posted December 20, 2014 (edited) ten biały to ze sklepu zoologicznego nie pamietam jak sie nazywał ale jest tego woreczek tylko bo reszta to 25kg bazaltu a może dodać coś do kubełka na obniżenie tego pH teraz mam ceramike i zeolit, może zamiast tego zeolitu coś innego zapakować do koszyka? Dbaj o pisownię.Zdania rozpoczynamy wielką literą i kończymy kropką. /darekbart A co powiecie gdyby na obniżenie tego nieszczęsnego pH zamiast zeolitu dać do koszyczka filtru torf granulowany? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Edit: Już niedługo mam zamiar dostarczać co2, więc mam nadzieję że mogę ph spadnie. I mam do was jeszcze jedno pytanie jakie testy dokupić w następnej kolejności? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 6.2. Jeżeli czas od napisania ostatniego postu nie przekracza 24h, oraz nie został on poprzedzony postem innego użytkownika, należy używać opcji „edytuj”. /darekbart Edited December 21, 2014 by darekbart Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts