Jump to content

Kilka pytań na początku

Recommended Posts

Witam, w związku z wymuszoną przerwą w wędkowaniu i przeprowadzką chcę założyć akwarium. Myślałem nad szkłem o poj 70-100l , jednak ze względu na koszty zdecydowałem się na 72. Szukałem gotowych zestawów i mam możliwość kupna szkła 72l z pokrywą 2x24W wraz z filtrem Eheim Proffesional 2224 filtr ma 4 lata. Czy to będzie dobrze dobrany zestaw na początek?

Drugie pytanie dot pokryw. Jest jakaś pokrywa do 72l z dwiema świetlówkami? Bo z tego co widzę cholernie ciężko coś znaleźć... Chyba że macie namiary na kogoś kto przerabia i jest z warszawy.

Czy koszty utrzymania 100l będą dużo większe od 72l?

Planowani mieszkańcy to na pewno harem bojowników plus dodatki , ale o tym później i sporo drobnych roślin, na razie zgłębiam temat w wolnych chwilach.

proszę o pomoc i zweryfikowanie czy myślę w dobrym kierunku bo to jak wędkarstwo, temat rzeka i ciężko wejść samemu nie popełniając wielu błedow.

Koszt w porównainiu obu będzie niewielki, jeśli chodzi o cały zestaw to 72 l z całym wyposażeniem + jakaś ,,półka,, będzie wynsić około 500 zł, a 100l do 700zł myślę, że więcej za to nie zapłacisz.

Edited by Luna
Dbaj o pisownię.

72l z pokrywą 2x24W
To daje prawie 0,7W / L , a to jest za dużo jak dla ryb.

Tak jak pisze zibi6 akwarium 100 l, a właściwie112 l bo to jest standardowy litraż takiego akwarium daje większe możliwości co do dobrania obsady, a koszt zakupu i utrzymania nie powinien być wiele większy niż przy akwarium 72 l.

Drugie pytanie dot pokryw. Jest jakaś pokrywa do 72l z dwiema świetlówkami?

A myślałeś o dobraniu lampy oraz szkła zamiast pokrywy?
Osobiście przekonałem się, że gotowa pokrywa z świetlówką 24w kosztowała więcej niż sama lampa 24w + szkło od szklarza... dla ciebie wziąłbym 35w lampę i by było ok, no chyba, że planujesz zrobić rośliniak... ale wtedy to tak jak pisze splend.

Szkło jako pokrywa ma niestety to do siebie, że całkiem skutecznie odbija światło. W sieci roi się od fotorelacji z konstruowania pokrywy DIY za niewielkie pieniądze - jeśli autor tematu ma troszkę czasu i chęci to zachęcam bardzo gorąco. Satyfsakcja gwarantowana :)

Najchętniej to zrobiłbym swoją pokrywę ale nie mam ani miejsca ani narzędzi w nowym mieszkaniu więc na wstępie to odpada. Kupiłem zestaw aquaela 72l w bardzo okazyjnej cenie, bez śladów użytkowania, prawie nowy, więc ten rozdział jest już zamknięty. Miałem bardzo mało czasu na decyzję więc zaryzykowałem. Kupiłem go w cenie przeciętnego zwykłego akwarium 72l z pokrywą na allegro a mam taki zestaw http://www.aquael.pl/produkty/akwarystyka/kompletne-zestawy-akwariowe-szafki/2-brillux#dane-techniczne

Mam nadzieję że światło nie będzie zbyt mocne, czy popełniłem błąd?.

Dzięki za zainteresowanie tematem pany. 

edit. o kurde, właśnie czytam że mogę dla ryb zrobić solarium. Czy mogę zmienić lampy na 2x15W? Zwykłe świetlówki np takie jak te moge zakupić i zmienić za moje?

Edited by ryba042